Το δράμα των ελληνικών βλαστοκυττάρων


Η χρήση και η φύλαξη των βλαστοκυττάρων είναι μια κυρίαρχη υπηρεσία η οποία παρέχεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Στην Ελλάδα οι πρώτες ελληνικές τράπεζες ιδρύθηκαν το 2005, ενώ παράλληλα λειτουργούν και τράπεζες του εξωτερικού μέσω εμπορικών αντιπροσώπων. Οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τα βλαστοκύτταρα περιλαμβάνουν και την Ελλάδα με ετήσιες τροποποιήσεις από το 2004 και αργότερα, ενώ η πρώτη απόπειρα ρύθμισης της λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών βλαστοκυττάρων έγινε με ένα Προεδρικό Διάταγμα του 2008 το οποίο ποτέ δεν τέθηκε σε εφαρμογή. Λόγω των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν προς το Υπουργείο Υγείας τελικά το 2011 ψηφίστηκε ο ελληνικός νόμος που ρυθμίζει τη λειτουργία των τραπεζών φύλαξης ιστών και κυττάρων, ο οποίος όμως θα ενεργοποιηθεί στο μέλλον μετά από πολλά Προεδρικά Διατάγματα τα οποία σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφισή του δεν έχουν εκδοθεί.

Η αργοπορία του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας στο να ξεκινήσει άμεσα τη εφαρμογή του νόμου καθιστά τις ελληνικές τράπεζες μη ανταγωνιστικές στο εξωτερικό, διότι τα κράτη δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη τη λειτουργία τους στη μητρική χώρα.

Τα βλαστοκύτταρα στην Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζουν την ασύδοτη και άνευ κανόνων ηθικής και δεοντολογίας επιχειρηματική δραστηριότητα, την αδιαφορία αρχικά και την παρατεταμένη βραδύτητα νομιμοποίησης από πλευράς της πολιτείας της λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων τραπεζών, τον αθέμιτο ανταγωνισμό των δημοσίων τραπεζών και την συστηματική παραπληροφόρηση από τα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης και το κοινωνικό διαδίκτυο.

Στην Ελλάδα λειτουργούν νόμιμα ορισμένες τράπεζες βλαστοκυττάρων με άδεια του Υπουργείου Υγείας, διεθνώς πιστοποιημένες, ισάξιες και καλύτερες ανάλογων του εξωτερικού και άλλες που δεν διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές και συστήματα ποιότητας. Οι γονείς καλούνται μόνοι τους να ανακαλύψουν πια τράπεζα πληροί τις προδιαγραφές και να εναποθέσουν με ασφάλεια τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους.

Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει το εισόδημα των νέων οικογενειών και τις έχει θέσει προ του διλήμματος της φθηνής υπηρεσίας. Έτσι εμφανίζεται η δημόσια τράπεζα η οποία υπόσχεται δωρεάν βλαστοκύτταρα για όλους και τα ιδιωτικά μαιευτήρια τα οποία υπόσχονται δωρεάν οικογενειακή φύλαξη, εφ όσον οι γονείς αποφασίσουν να γεννήσουν σε αυτά.

Οι τράπεζες του εξωτερικού εκμεταλλευόμενες την οικονομική κρίση στην Ελλάδα μέσω των εμπορικών αντιπροσώπων τους φοβίζουν τους Έλληνες γονείς για ενδεχόμενη κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να τους πείσουν να στείλουν τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους στο εξωτερικό. Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες καλούνται σήμερα να δουλέψουν και να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου προς τους γονείς και στην κοινωνία οι υγιείς και νόμιμες ελληνικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων.

Οι υπηρεσίες οικογενειακής φύλαξης βλαστοκυττάρων ανά τον κόσμο ανήκουν στις ακριβές υπηρεσίες υγείας και σε καμιά χώρα δεν παρέχονται δωρεάν. Αυτό αποτελεί πρωτοτυπία των ελληνικών μαιευτηρίων τα οποία προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη των τοκετών υποσχέθηκαν δωρεάν βλαστοκύτταρα στους πελάτες τους. Στην προσπάθεια τους αυτή συμμάχησαν με αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικές τράπεζες μεταφέροντας την ευθύνη της ποιότητας και της φύλαξης σε αυτές και αδιαφορώντας για την πραγματική προσφορά της υπηρεσίας προς τους πελάτες τους. Η ενέργεια αυτή των τμημάτων marketing των μαιευτηρίων θεωρήθηκε πολύ επιτυχημένη, αλλά σύντομα υιοθετήθηκε και από τα υπόλοιπα, οπότε θα πρέπει σύντομα να σκεφτούν κάτι άλλο δελεαστικό για να παρασύρουν τους γονείς στους κόλπους τους. Σκεφθείτε την έκπληξη τω γονέων όταν θα αναζητήσουν το πολύτιμο δείγμα τους τί πραγματικά θα πάρουν. Η ευθύνη δεν είναι μόνο της τράπεζας και του μαιευτηρίου, αλλά και δική τους, διότι έπρεπε να λάβουν υπόψη τους, παρά τη διαφήμιση, ότι το κόστος της υπηρεσίας είναι μεγάλο και δεν μπορεί να παρέχεται δωρεάν αδιακρίτως προς όλους.

Οι υπηρεσίες της δημόσιας τράπεζας σε καμία χώρα του κόσμου δεν παρέχονται δωρεάν και φυσικά ούτε και στη χώρα μας. Η χρέωση των βλαστοκυττάρων μέσω μιας οποιασδήποτε δημόσιας τράπεζας είναι 10/πλάσια σε σχέση με την ιδιωτική και δεν υπάρχει διακανονισμός στο ποσό, το οποίο καταβάλλεται άμεσα και εφ άπαξ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και το κοινωνικό πρόσωπο της ελληνικής δημόσιας τράπεζας το ποίο επί σειρά ετών συστηματικά καλλιεργείται μέσω των φαρμακευτικών εταιρειών-χορηγών και της δωρεάν διαφήμισης μέσω των δημόσιων μέσων μαζικής ενημέρωσης και των ομοϊδεατών τους κοινωνικών ομάδων. Επιθετική, λαϊκίζουσα ενημέρωση των υποψήφιων γονέων, εμπορικές συμμαχίες, αυτοκρατορική συμπεριφορά και σφετερισμός κάθε υπηρεσίας χωρίς καταβολή μετοχικού κεφαλαίου. Ο μεγαλύτερος εχθρός των ελληνικών επιχειρήσεων οποιουδήποτε είδους ανέκαθεν είναι το ελληνικό δημόσιο. Κακές υπηρεσίες, ακριβή διαφήμιση, υψηλό κόστος, μεγάλες υποσχέσεις και μεσάζοντες.

Οι τράπεζες του εξωτερικού δρουν ανεξέλεγκτα στη χώρας μας δεδομένου ότι οι γονείς δεν έχουν οπτική επαφή με τους χώρους τους και τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, δεν πληρώνουν φόρους και δεν καταβάλουν ΦΠΑ. Η πραγματική δραστηριότητα τους στη χώρα μας είναι η εξαγωγή συναλλάγματος, κακές υπηρεσίες προς τους γονείς και ταλαιπωρημένα βλαστοκύτταρα,, τα οποία έως ότου φτάσουν στον προορισμό τους έχουν χάσει τη μισή τουλάχιστον αξία τους.

Οι θεραπευτικές χρήσεις των βλαστοκυττάρων σήμερα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της επιστήμης και ο σεβασμός προς τους πραγματικά κατέχοντες το αντικείμενο θα βοηθήσει την ανάπτυξη των εφαρμογών στη χώρα μας, θα ανεβάσει υποχρεωτικά το επίπεδο των υπηρεσιών και από τους μέχρι σήμερα μη κατέχοντες και τελικά θα βοηθήσει τον Έλληνα ασθενή και την κοινωνία γενικότερα.

Κ ΚΟΥΖΗ-ΚΟΛΙΑΚΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ


    Στην κορυφή