ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΜΕ HIV ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ


Σε συνέχεια των ελέγχων που πραγματοποιούν τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ σε οίκους ανοχής, υπαίθριους χώρους με εκδιδόμενα άτομα, και καταλύματα μεταναστών, σήμερα Δευτέρα 30 Απριλίου βρέθηκε και τρίτο κρούσμα HIV οροθετικής εργαζόμενης, βουλγαρικής καταγωγής..

Συνεχίζονται οι έλεγχοι του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο κέντρο της Αθήνας, τον ’Aγιο Παντελεήμονα, την πλατεία Αμερικής και Μεταξουργείου, κατ’ εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων»(ΦΕΚ Β’ 1002/2-4-2012).

Τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ διενεργούν ελέγχους σε οίκους ανοχής, σε υπαίθριους χώρους με εκδιδόμενα άτομα, σε καταλύματα μεταναστών. Επιπροσθέτως, οι κινητές μονάδες επιτηρούν υγειονομικά το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Ειδικότερα

Α) Οι υγειονομικοί έλεγχοι στους οίκους ανοχής εξελίσσονται ομαλά και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα άρνησης στον επιβαλλόμενο έλεγχο.


Κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκε κρούσμα HIV οροθετικής εργαζόμενης. Δημοσιοποιήθηκε δε η διεύθυνση του οίκου ανοχής από το ΚΕΕΛΠΝΟ, επειδή ήταν αδύνατη η ιχνηλάτηση των πιθανώς απροφύλακτων επαφών της συγκεκριμένης εργαζόμενης. Μετά τη δε τη γνωστοποίηση αυτή, έχουν απευθυνθεί στην τηλεφωνική γραμμή για το AIDS και στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., πάνω από 700 που είχαν κατά δήλωσή τους απροφύλακτη επαφή με την ανωτέρω εργαζόμενη προκειμένου να λάβουν οδηγίες, λόγω πιθανής έκθεσής τους στον ιό HIV. Στο 60% αυτών έχει συστηθεί να απευθυνθούν στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων για περαιτέρω διερεύνηση. Για τρία άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή τις τελευταίες 72 ώρες με την ως άνω εργαζόμενη, κρίθηκε από τους γιατρούς των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ότι θα πρέπει να λάβουν προφυλακτική αγωγή, προκειμένου να αποφύγουν τη νόσηση.

Β)Σήμερα 30 Απριλίου 2012 στον πρώτο υγειονομικό έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αλλοδαπών (Πέτρου Ράλλη) σε ιερόδουλες (24 άτομα) που εκδίδονται σε υπαίθριους χώρους, διαπιστώθηκαν 3 εκδιδόμενες θετικές στην HIV λοίμωξη(Ομόνοια).

Γ) Eλέχθησαν έως σήμερα επίσης εν συνόλω, οι χώροι όπου οι συνθήκες διαβίωσης μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή για τη υγεία των διαμενόντων εκεί, σε οκτώ(8) πολυκατοικίες και βρέθηκαν σε έντεκα (11) διαμερίσματα, διακόσιοι (200) αλλοδαποί, από τους οποίους τριάντα εννέα (39) στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων, οι οποίοι εξετάστηκαν από τα υγειονομικά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση καθώς και τα πρόσφατα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (αύξηση του AIDS στο γενικό πληθυσμό.

Ιδιαίτερα δε μεγάλη αύξηση στον κλειστό πληθυσμό των χρηστών στο κέντρο της Αθήνας , η οποία ξεπερνά το 1250%) καθώς και ότι στο κέντρο της Αθήνας συναθροίζεται μεγάλος αριθμός εκδιδομένων γυναικών, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εφιστά την προσοχή του γενικού πληθυσμού και υπενθυμίζει:
• O HIV μεταδίδεται μέσω της ανταλλαγής συγκεκριμένων υγρών τα οποία είναι
1. Αίμα
2. Σπέρμα
3. Προσπερματικά υγρά
4. Κολπικά υγρά
5. Μητρικό γάλα
• Επικίνδυνες συμπεριφορές για τη μετάδοση του ιού HIV αποτελούν:
1. Σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη
2. Κοινή χρήση αιχμηρών αντικειμένων (βελονών)
3. Από τη μητέρα με HIV AIDS στο νεογνό
• Τρόποι προφύλαξης:
1. Χρήση προφυλακτικού σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια της επαφής, αλλάζοντας προφυλακτικό για κάθε διαφορετική επαφή
2. Αποφυγή κοινής χρήσης αιχμηρών αντικειμένων και κυρίως συρίγγων
3. Αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση δύο μη μολυσμένων συντρόφων
4. Προγεννητικός έλεγχος στη μη μολυσμένη γυναίκα

• Το τεστ για το HIV AIDS μπορεί να πραγματοποιηθεί στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των κρατικών νοσοκομείων, δωρεάν καθώς και στις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., οι οποίες βρίσκονται στην πλατεία Κουμουνδούρου, Ομονοίας, Βάθη.
Για περισσότερες πληροφορίες για το τεστ μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων ή την τηλεφωνική γραμμή του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για ανώνυμη και εμπιστευτική πληροφόρηση.
• στην Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210-72.22.222
• στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: 210-5212054
• Τηλεφωνικές γραμμές: 210 7222222, 210 5212054, 210 5222339


Αναφορικά με γενικές πληροφορίες για την HIV λοίμωξη απευθυνθείτε επίσης :

• Τηλεφωνικό Κέντρο ΚΕΕΛΠΝΟ : 210-5212000- www.keelpno.gr
• Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας (e-mail) : info@keelpno.gr
• ΚΕΕΛΝΠΟ Θεσσαλονίκης: 2310- 243363/229139
• Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210-72.22.222
• Γραμμή για τη Δημόσια Υγεία ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Επιχειρήσεων): 210-5212054
• ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

    Στην κορυφή