ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 ΛΕΠΤΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΕΡΑ


Έστω και 15 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια και να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 14%, επισημαίνει νέα έρευνα από την Ταϊβάν.

Επιστήμονες αναφέρουν στο περιοδικό The Lancet ότι αυτός αποτελεί τον ελάχιστο χρόνο που μπορεί να αφιερώσει κανείς για άσκηση έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα στην υγεία του.

Εν τω μεταξύ, βρετανική έρευνα στο British Journal of Sports Medicine αναφέρει ότι η καθιστική ζωή με έξι ώρες την ημέρα μπροστά από την τηλεόραση, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ζωής κατά πέντε χρόνια.

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε, πρόσφατα, συμβουλές άσκησης, προτείνοντας 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει είτε 20 λεπτά άσκησης την ημέρα ή μισή ώρα άσκησης, πέντε φορές την εβδομάδα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η συμβουλή αυτή εξακολουθεί να είναι σωστή αλλά τα τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα είναι το λιγότερο για όσους θέλουν να ξεκινήσουν να ασκούνται.

Σύμφωνα με την έρευνα του Lancet, που βασίστηκε σε δείγμα περισσότερων από 400.000 ανθρώπους στην Ταϊβάν, ένα τέταρτο της ώρας την ημέρα ή μιάμιση ώρα την εβδομάδα μεσαίας άσκησης, όπως το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να προσθέσει τρία χρόνια ζωής.

Η περαιτέρω άσκηση έχει περισσότερες θετικές επιπτώσεις στην υγεία, ενώ κάθε επιπλέον 15λεπτο άσκησης την ημέρα, μειώνει κάθε αίτιο θανάτου κατά 4%.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή