ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ


Για τις υγιείς γυναίκες άνω των 30 ετών, το τεστ διάγνωσης για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι καλύτερο σε σχέση με το τεστ ΠΑΠ, ώστε να γίνεται έγκαιρη πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όπως υποστηρίζει μια νέα αμερικανική μελέτη.

Επίσης όσες γυναίκες έχουν αρνητικά αποτελέσματα και στα δύο τεστ μπορούν να περιμένουν, με ασφάλεια, μέχρι και τρία χρόνια (αντί για έξι μήνες ή έναν χρόνο), μέχρι να κάνουν νέα γυναικολογική εξέταση για τον ιό HPV.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική και την επιδημιολογία του καρκίνου Χορμούζντ Κάτκι του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου των Η.Π.Α., που μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 332.000 γυναικών επί πέντε χρόνια, δήλωσαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πως τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσημα ότι η χρονική απόσταση των τριών ετών μέχρι την επόμενη εξέταση για τον ιό των θηλωμάτων είναι ασφαλής και κατάλληλη για όσες γυναίκες πήραν αρνητικά αποτελέσματα και στα δύο τεστ.

Το τεστ ΠΑΠ -κατά το οποίο λαμβάνεται δείγμα από τον ιστό του τραχήλου και εξετάζεται για τυχόν ανώμαλα κύτταρα- πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Το τεστ για τον ιό HPV μπορεί να βασιστεί στο ίδιο δείγμα κυττάρων, αλλά ελέγχεται ειδικότερα για τυχόν παρουσία του συγκεκριμένου ιού, ο οποίος μεταδίδεται σεξουαλικά και σε μερικές περιπτώσεις, ιδίως όταν η μόλυνση διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου.

Για τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό (αρνητικό) τεστ ΠΑΠ, καθώς επίσης αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ για τον ιό HPV, ο κίνδυνος για εμφάνιση της νόσου μέσα στην επόμενη πενταετία είναι πολύ χαμηλός, μόλις 2,3 ανά 100.000 γυναίκες ετησίως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν συγκριθούν τα δύο τεστ, το τεστ για τον ιό HPV, αν γίνει μόνο του, υπερτερεί του τεστ Παπανικολάου, καθώς μπορεί να εντοπίσει περισσότερες (σχεδόν διπλάσιες) γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όπως είπαν, η νέα μελέτη δείχνει ότι ένα αρνητικό τεστ HPV, ακόμα και μόνο του, αρκεί για να επεκτείνει με ασφάλεια στα τρία χρόνια την επόμενη εξέταση για τον ιό των θηλωμάτων. Οι ερευνητές τόνισαν, όμως, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες, προτού γίνει η σχετική σύσταση στο γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν το τεστ HPV είναι θετικό, τότε ένα τεστ ΠΑΠ, στη συνέχεια, μπορεί να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι εύκολο να προληφθεί, καθώς αναπτύσσεται πολύ αργά, όμως όταν γίνονται έγκαιρα οι εξετάσεις, εντοπίζονται τα προκαρκινικά κύτταρα, με συνέπεια να υπάρχει επαρκής χρόνος για θεραπεία.

Πηγή Zougla.gr


    Στην κορυφή