ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ "ΑΣΠΙΔΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ


Το τάνγκο, ο χορός των… φλογερών καρδιών, βοηθάει καρδιοπαθείς να συνέλθουν μετά από σοβαρά προβλήματα όπως το έμφραγμα! Στην Αργεντινή, λοιπόν, τη γενέτειρα του τάνγκο, έχει ήδη ξεκινήσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που βασίζεται σε αυτό τον χορό.

Το σχετικό πρόγραμμα ονομάζεται «Dos por cuatro=salud» και οργανώθηκε με την επίβλεψη των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, ενώ μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό δωρεάν ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα.

«Το τάνγκο παρέχει τα ίδια οφέλη όπως η σωματική άσκηση, αλλά επιτυγχάνει μεγαλύτερη και πιο ευχάριστη ένταξη των ανθρώπων σε ομάδες που τονώνουν με αυτό τον τρόπο άμεσα και την ψυχολογία των ασθενών» εξηγεί ο Αλμπέρτο Μαράνι, υπεύθυνος του προγράμματος από τον σύλλογο Unidad de Rehabilitacion Cardiovascular del Paroissien.

Οπως έχει διαπιστωθεί από επιστημονικές έρευνες, το αργεντίνικο τάνγκο μειώνει τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, αφού ρίχνει τη χοληστερίνη, την πίεση και τα τριγλυκερίδια. Από την άλλη, επιδρά απευθείας στο καρδιαγγειακό σύστημα δημιουργώντας νέους δρόμους αιμάτωσης της καρδιάς, διαδικασία που ονομάζεται επαναγγείωση και αποτελεί στην ουσία ένα φυσικό bypass.

Η πρώτη έρευνα για την επίδραση του τάνγκο στην υγεία της καρδιάς έγινε το 1999 από το Centro de Vida του Ιδρύματος Favaloro και έδειξε ότι αποτελεί μια άσκηση μέσης έντασης που έχει την ίδια βαρύτητα στην υγεία με το περπάτημα και το τζόγκινγκ ανάλογα με τον ρυθμό του.

Στο πρόγραμμα «Dos por cuatro=salud» οι ασθενείς μαθαίνουν πράγματα για την κατάστασή τους, για τους παράγοντες που τους οδήγησαν εκεί, αλλά και για το τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει για να προλάβουν το καρδιακό επεισόδιο.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή