ΤΟ ΨΥΧΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ


Η σχέση του τραύματος με την εξάρτηση ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποίησε σήμερα το ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ημερίδας, η ανάγκη για την παράλληλη αντιμετώπιση των συνεπειών του τραύματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας της εξάρτησης είναι μεγάλη, καθώς πολλοί από τους εξαρτημένους έχουν καταφύγει στη χρήση ουσιών ως συνέπεια τραυματικών περιστατικών που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν, όπως απώλεια, σεξουαλική ή συναισθητική κακοποίηση, δραματική και αιφνίδια μεταβολή στις συνθήκες ζωής κ.λπ. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες στις ΗΠΑ, μετά από τέτοιου τύπου ψυχικά τραύματα το 52% των ανδρών κάνει κατάχρηση αλκοόλ και το 35% κάνει κατάχρηση άλλων ναρκωτικών ουσιών. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες είναι 28% και 27%.

Τη διάσταση της ψυχαναλυτικής προσέγγισης για τη σχέση του τραύματος με την εξάρτηση έδωσαν οι εισηγητές Δ. Τζάκσον, Σ. Μητροσύλης και Φ. Μπόμπος, μέλη της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Όπως σχολίασε ο Δ. Τζάκσον, το θέμα του τραύματος είναι επίκαιρο για τη χώρα μας, καθώς μαστίζεται από την απειλή της οικονομικής κατάρρευσης, ενώ άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους κάθε μέρα με σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχισμό τους. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη υποστήριξης του εξαρτημένου μετά τη διακοπή της ουσίας, ώστε να αντέξει τα αρνητικά συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια, και να μην υποτροπιάσει.

Στην αντιμετώπιση του μετατραυματικού άγχους στο πλαίσιο της απεξάρτησης εστίασαν οι ομιλητές από το χώρο της θεραπείας: Η L. Nazavits, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Harvard, ανέλυσε ένα νέο μοντέλο θεραπείας για τις συνέπειες του τραύματος και της εξάρτησης, ο D. Deitch, ομότιμος καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, αναφέρθηκε στη σημασία της αξιολόγησης των προβλημάτων και αναγκών του εξαρτημένου στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος και η Μ. Φωστέρη, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Ειδική Βοηθός Διευθυντή ΚΕΘΕΑ, μίλησε για τα θέματα που εγείρει η αντιμετώπιση του τραύματος στη θεραπευτική κοινότητα.


    Στην κορυφή