ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ


Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα, ένα όραμα τόσο της ίδιας όσο και των μελών του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», που έγινε πραγματικότητα.

«Μία πραγματικότητα, που όπως υπογράμμισε η κυρία Βαρδινογιάννη στην ομιλία της, τοποθετεί τη χώρα μας ανάμεσα στις πιο πρωτοποριακές στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Και αυτό γιατί σκύψαμε πάνω από τα σχέδια και τις μελέτες του νοσοκομείου με αγάπη και φροντίδα για τα παιδιά, με κυριότερο μέλημά μας την πρόσβασή τους στις υψηλότερα προηγμένες μεθόδους θεραπείας καθώς και την προστασία της ευαίσθητης παιδικής ψυχής, τολμώντας ένα παιδικό παραμύθι στους χώρους του νοσοκομείου...»

Το νέο νοσοκομείο είναι χτισμένο με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές εγκαταστάσεων, αντισεισμικότητας κι ασφάλειας. Εκτείνεται σε 14.911 τετραγωνικά μέτρα, αποτελείται από 5 κτίρια συνδεδεμένα μεταξύ τους και είναι δυναμικότητος 138 κλινών. Συνδέεται με το Νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία» με αεροδιάδρομο και περιλαμβάνει:
  • Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (18 κλίνες)
  • Ογκολογικές-Αιματολογικές Νοσηλευτικές Μονάδες (87 κλίνες)
  • Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας ογκολογικών-αιματολογικών τμημάτων (24 κλίνες)
  • Μονάδα ημερήσιας νοσηλείας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (5 κλίνες)
  • Ιατρείο Πόνου (3 κλίνες)
  • Μονάδα ραδιενεργού θεραπείας (1 κλίνη)
  • Διαγνωστικό Τμήμα Positron Emission Tomography
  • Κέντρο Αιμοδοσίας
  • Τακτικά εξωτερικά ιατρεία
  • Σχολείο
  • 2 Παιδικές χαρές
  • Ξενώνα
  • Αμφιθέατρο

Η διακόσμηση του εσωτερικού χώρου του νοσοκομείου, ένα ταξίδι στον κόσμο με κεντρικό χαρακτήρα ένα μικρό κορίτσι, την Ελπίδα, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία κι ένα έργο μοναδικό στην Ευρώπη που τοποθετεί τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου διεθνώς. Κάθε κτίριο παραπέμπει σε μια διαφορετική ήπειρο και κάθε τομέας του σε διαφορετική χώρα με εικόνες από μνημεία και σχήματα που μιλούν στην φαντασία των μικρών ασθενών. Η Ελπίδα υποδέχεται τα παιδιά και τα ξεναγεί μέσα από ζωγραφιές σε ολόκληρη τη γη και τα συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους.

Το νέο νοσοκομείο χτίστηκε και εξοπλίστηκε, ιατρικά και ξενοδοχειακά, αποκλειστικά από τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» και θα ενταχθεί διοικητικά και λειτουργικά στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». «Αλλά, όπως ανέφερε η κυρία Βαρδινογιάννη, μετά την παράδοσή του στο κράτος, η «ΕΛΠΙΔΑ» θα συνεχίσει να είναι παρούσα στο Νοσοκομείο. Θα αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών, όπως της ανατέθηκε από την Πολιτεία, αλλά και την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στο Harvard και σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού, ώστε να ενημερώνεται πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του παιδικού καρκίνου».

Και κλείνοντας την ομιλία της πρόσθεσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ όλους τους Έλληνες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, την ομογένεια, τους μικρούς και μεγάλους υποστηρικτές μας, τους μαθητές, τους συνταξιούχους, τους ιδιώτες, τους καλλιτέχνες, τους γιατρούς και νοσηλευτές, τις μεγάλες εταιρείες, τους οργανισμούς και τα ιδρύματα, τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και τους γονείς των άρρωστων παιδιών και τα αποθεραπευμένα παιδιά, που στάθηκαν στο πλευρό μας, μας ενθάρρυναν και μας στήριξαν με τρόπο πραγματικά συγκινητικό. Ήταν οι μεγάλοι μας σύμμαχοι από την πρώτη στιγμή... Εύχομαι το νοσοκομείο αυτό να δώσει το χαμόγελο σε πάρα πολλά παιδιά και στις οικογένειές τους, και τους υπόσχομαι πως θα είμαστε συνεχώς κοντά τους ».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε επίσης ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Εμμανουήλ Παπασάββας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία αποφάσισε να ονομάσει το νέο νοσοκομείο «Ογκολογική Μονάδα Παίδων ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ», σε αναγνώριση της προσφοράς της κυρίας Βαρδινογιάννη που εμπνεύστηκε τη δημιουργία του, το υλοποίησε, χρηματοδότησε η ίδια τον ιατρικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό του και κάλυψε ένα μεγάλο μέρος του κόστους της ανέγερσής του, που περιλάμβανε και τη δημιουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Της Μονάδας που για εκείνη, όπως δήλωσε αργότερα η ίδια στους δημοσιογράφους, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της, εκεί όπου θα συνεχίσει να χτυπά η καρδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», εκεί όπου μέχρι σήμερα 520 παιδιά είχαν μια νέα ευκαιρία στη ζωή.

«Η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, είπε ο κύριος Παπασάββας κατά την ομιλία του, πορευόμενη 20 χρόνια με τους μικρούς ασθενείς και βιώνοντας τις ιδιαιτερότητες της νόσου οραματίσθηκε τη δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας και έθεσε τα θεμέλια ενός μεγαλόπνοου έργου, το οποίο με περηφάνια εγκαινιάζουμε και το οποίο αποτελεί πρότυπο νοσηλευτικής και θεραπευτικής Μονάδας. Πέραν της συνολικής προσφοράς της και της διεθνούς αναγνώρισης του έργου της, σήμερα ενώπιόν σας καταθέτω την προσωπική μου μαρτυρία του εξαίρετου χαρίσματος που διακρίνει την κυρία Βαρδινογιάννη, της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τα πάσχοντα παιδιά μας και την οικογένειά τους. Θεωρώ μοναδική εμπειρία τη συνεργασία μου με την κυρία Βαρδινογιάννη, μία Μεγάλη Κυρία και χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκεται στο πλάι μου. Είναι υποχρέωσή μου να σας γνωρίσω, ενάντια στη θέλησή της, ότι η Πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη κάλυψε ιδίοις χρήμασι μεγάλο μέρος των δαπανών ανέγερσης της Μονάδας, καθώς και τη δαπάνη προμήθειας κι εγκατάστασης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με την υπόσχεση της αδιαλείπτου και συνεχούς υποστήριξης και στήριξης μας σε όλα τα επίπεδα. Οφείλουμε δε να αναγνωρίσουμε και τον αγώνα των μελών του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» που εργάσθηκαν ακούραστα για την εκπλήρωση του σκοπού. Κι επειδή οι πράξεις δίνουν νόημα στα λόγια, η Ογκολογική Μονάδα ονομάσθηκε «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – “EΛΠΙΔΑ”» και κυρώθηκε με Νόμο από την Βουλή των Ελλήνων»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κύριος Παπασάββας δήλωσε ότι η μετεγκατάσταση των τμημάτων που θα λειτουργήσουν στο νέο νοσοκομείο προβλέπεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2010.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ


















ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Στην κορυφή