ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΑΣΘΜΑ


Το κοιλιακό πάχος, που κλινικά αποκαλείται «κεντρική παχυσαρκία», συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα για την εμφάνιση άσθματος, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπεν Μπρούμπτον του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρίας στο Άμστερνταμ, μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στη συγκεκριμένη πάθηση των πνευμόνων και στα παραπάνω κιλά που συσσωρεύονται στην κοιλιά.

Το παραπανίσιο κοιλιακό λίπος έχει ήδη συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Προηγούμενες έρευνες είχαν βρει σχέση ανάμεσα στο άσθμα και στον δείκτη σωματικής μάζας, ο οποίος αποτελεί δείκτη για την συνολική παχυσαρκία. Η νέα μελέτη εστιάστηκε στο «μαξιλαράκι» (περιφέρεια) της μέσης που αποτελεί δείκτη ειδικά για την κεντρική παχυσαρκία. Οι ερευνητές μελέτησαν επί 11 χρόνια τις περιπτώσεις 23.250 ενηλίκων χωρίς άσθμα, ηλικίας 19 - 55 ετών. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφονταν τακτικά η περιφέρεια της μέσης και ο δείκτης σωματικής μάζας, ώστε να παρακολουθείται διαχρονικά η εξέλιξη της κεντρικής και της συνολικής παχυσαρκίας. Παράλληλα, οι εθελοντές ανέφεραν τυχόν συμπτώματα άσθματος.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που ήσαν κεντρικά (στην κοιλιά) παχύσαρκοι, αλλά όχι συνολικά παχύσαρκοι, είχαν 1,44 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άσθμα. Όσοι ήσαν τόσο κεντρικά όσο και συνολικά παχύσαρκοι, ήταν 1,81 φορές πιο πιθανό κατά μέσο όρο να αναπτύξουν άσθμα. «Άσθμα μπορούν να εμφανίσουν οι άνθρωποι ανεξαρτήτως βάρους, όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι η παχυσαρκία, κεντρική και συνολική, αποτελεί παράγοντα κινδύνου, ειδικά όταν συνυπάρχουν και οι δύο μορφές παχυσαρκίας», δήλωσε ο Μπρούμπτον. Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί υπάρχει αυτή η σχέση. Η κεντρική παχυσαρκία σχετίζεται στενά με την ινσουλινο-αντίσταση και το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με τους Νορβηγούς ερευνητές, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο, όσον αφορά την ανάπτυξη άσθματος.

Περαιτέρω μελέτες αναμένεται ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα.

Πηγή Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


    Στην κορυφή