ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ


Με το παθητικό κάπνισμα φαίνεται πως συνδέεται σε μεγάλο ποσοστό το φαινόμενο της θνησιγένειας.

Έρευνα Καναδών επιστημόνων έδειξε ότι οι γυναίκες που ζουν στο ίδιο σπίτι ή εργάζονται στον ίδιο χώρο με καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρή μωρά ή μωρά με μικρότερη περιφέρεια κεφαλιού, όπως και να έρθουν αντιμέτωπες με θνησιγενή γέννα.

Οι παθητικοί καπνιστές εισπνέουν το 1% του καπνού των ενεργών καπνιστών, ωστόσο ακόμη και σε τόσο μικρό ποσοστό ο καπνός είναι ικανός να βλάψει τα έμβρυα.

Μελετώντας τους ιατρικούς φακέλους εγκύων από το Νιουφάουντλαντ και το Λαμπραντόρ, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θνησιγένειας στις παθητικές καπνίστριες άγγιζε το 0,83%, ενώ στις γυναίκες που δεν εκτίθονταν στον καπνό δεν ξεπερνούσε το 0,37%.

Αν και αυτά τα στοιχεία δεν αρκούν για να αποδειχτεί ότι το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο του εμβρύου, όταν οι επιστήμονες απέκλεισαν όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου διαπίστωσαν ότι οι παθητικές καπνίστριες εξακολουθούσαν να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο θνησιγένειας.

Οι Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα μωρά που έχουν εκτεθεί στον καπνό ζυγίζουν κατά μέσο όρο 54 γραμμάρια λιγότερο, συγκριτικά με τα μωρά γυναικών που ζουν και εργάζονται σε περιβάλλον χωρίς καπνό.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή