ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ


Το κάπνισμα, εκτός από το υπόλοιπο σώμα, βλάπτει επίσης τον εγκέφαλο και το νου, κάνοντας ζημιά στη μνήμη, τη μάθηση και γενικότερα τη σκέψη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες ότι το τσιγάρο, όπως και η υψηλή πίεση του αίματος, αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόωρο μαρασμό των νοητικών λειτουργιών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τσιγάρο δεν κάνει κακό μόνο στους πνεύμονες και στην καρδιά, αλλά και στο κεφάλι.

Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Άλεξ Ντρέγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γήρανσης «Age and Ageing’, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 8.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών και διαπίστωσαν ότι, εκτός από το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία επιδρούν αρνητικά στον εγκέφαλο, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Η έρευνα μελέτησε επί μια οκταετία γενικότερα τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό σε σχέση με την υγεία του εγκεφάλου και σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μετά τους 50 τους. Οι βρετανοί επιστήμονες διεξήγαγαν μια σειρά νοητικών τεστ κατά περιοδικά χρονικά διαστήματα.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού σχετίζεται σημαντικά με τη νοητική υγεία, με συνέπεια ο καρδιαγγειακός κίνδυνος να αυξάνει, όσο αδρανοποιούνται οι λειτουργίες του εγκεφάλου. Το κάπνισμα εμφανίστηκε ως βασικός παράγων που μείωνε τις επιδόσεις στα νοητικά-γνωστικά τεστ, άρα σχετίζεται με τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Όπως είπε ο Άλεξ Ντρέγκαν, η φθορά του νου προκαλείται από μια σειρά παραγόντων κινδύνου, μεταξύ των οποίων και το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεσήλικες, όπως ανέφερε, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο παρακμής του νου».

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι αν και κατά πόσο αυτή η πρόωρη (πριν την τρίτη ηλικία) νοητική παρακμή επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και, τελικά, σε ποιό βαθμό διευκολύνει την κατοπινή εμφάνιση της άνοιας. Η γενική πεποίθηση πάντως είναι ότι η πρόωρη νοητική έκπτωση, όσο περνάνε τα χρόνια, μπορεί να εξελιχθεί σε κανονική εγκεφαλική άνοια.

Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών θα αναπτύξουν άνοια και, γι’ αυτό, σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Ερευνών για το Αλτσχάιμερ, είναι ανάγκη να εντοπισθούν όλοι οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου, έτσι ώστε κάθε άνθρωπος να πάρει τα μέτρα του, τρώγοντας πιο υγιεινά και ελέγχοντας το βάρος του, ασκούμενος σωματικά σε τακτική βάση, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη και, τέλος, κόβοντας το κάπνισμα.

Πηγή Zougla.gr


    Στην κορυφή