ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ


Οι άνδρες που καπνίζουν, εμφανίζουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους με την πάροδο του χρόνου, συγκριτικά με τους μη καπνιστές, αλλά και με τις καπνίστριες, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες καπνιστές εμφανίζουν έκπτωση των νοητικών τους λειτουργιών που αντιστοιχεί σε ένα άνθρωπο δέκα χρόνια μεγαλύτερό τους, ο οποίος δεν καπνίζει. Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 5.100 ανδρών και 2.150 γυναικών με μέση ηλικία 56 ετών, δηλαδή στο μεταίχμιο μεταξύ μέσης και τρίτης ηλικίας. Η μελέτη έδειξε ότι ένας 50χρονος καπνιστής έχει παρόμοια νοητική φθορά με ένα 60χρονο μη καπνιστή.

Όσοι έχουν κόψει το κάπνισμα πριν από πολλά χρόνια, δεν φαίνεται να έχουν ταχύτερη μείωση των νοητικών λειτουργιών τους. Οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν ανάλογο φαινόμενο στις γυναίκες καπνίστριες, ενώ στους άνδρες καπνιστές τα πρώτα συμπτώματα νοητικής έκπτωσης αρχίζουν ήδη από την ηλικία των 45 ετών.Μια αιτία που ο εγκέφαλος των γυναικών φαίνεται να είναι πιο προστατευμένος σε σχέση με των ανδρών από το κάπνισμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανώς είναι ότι οι άνδρες καπνίζουν συστηματικά περισσότερο, αλλά το θέμα πρόκειται να διερευνηθεί περαιτέρω σε μελλοντικές έρευνες.

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος», καθώς, μεταξύ άλλων, προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων κι άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, ενώ αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή Real.gr
    Στην κορυφή