ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ


Η παρακολούθηση μιας κωμωδίας που φέρνει γέλιο, έχει θετική επίπτωση στην λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων ενός ανθρώπου, φέρνοντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από ένα θρίλερ που προκαλεί στρες και στένωση των αρτηριών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Μίλερ, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στο Παρίσι, ανέφεραν ότι τα θετικά συναισθήματα γενικά και το γέλιο ειδικότερα κάνουν καλό στο κυκλοφορικό σύστημα, αντίθετα με το άγχος.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από εθελοντές την μία μέρα να παρακολουθήσουν κωμωδίες (όπως το «Κάτι τρέχει με την Μαίρη» ) και την επόμενη μέρα πιο αγχωτικές ταινίες (όπως η «Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν» ). Στη δεύτερη περίπτωση, παρατηρήθηκε ότι οι εθελοντές εμφάνιζαν αγγειακή στένωση και, συνεπώς, περιορισμό της ροής του αίματος στον οργανισμό τους.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει άλλες έρευνες που έχουν βρει να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο νοητικό στρες και στην στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Τα αγγεία διευρύνονται πάλι μετά την κωμωδία και τα γέλια των θεατών. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο υπάρχει μια διαφορά 30% έως 50% στη διάμετρο των αγγείων στις δύο φάσεις του γέλιου και του άγχους.

Όπως είπε ο Μίλερ, το γέλιο έχει για τα αιμοφόρα αγγεία παρόμοιο όφελος με την αερόβια σωματική άσκηση και την χρήση των στατινών, γι' αυτό είναι χρήσιμο να ενσωματωθεί σε ένα γενικότερο υγιεινό στιλ ζωής.

Πηγή Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Στην κορυφή