ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ


Μπορεί η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά να έχει ριχθεί τα τελευταία χρόνια στην πυρά, καθώς πολλοί τα χαρακτηρίζουν ανθυγιεινά.

Όμως μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ως και κατά 60%. Το... αντιδιαβητικό συστατικό φαίνεται ότι είναι ένα λιπαρό οξύ που περιέχεται στα λιπαρά του γάλακτος, του τυριού, του γιαουρτιού και του βουτύρου και το οποίο ονομάζεται trans-παλμιτολεϊκό οξύ.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ έπειτα από μελέτη περισσότερων από 3.700 εθελοντών που παρακολουθήθηκαν επί 20 χρόνια. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό περιοδικό «Αnnals of Ιnternal Μedicine», προχώρησαν σε μετρήσεις που περιελάμβαναν το σάκχαρο του αίματος, τα επίπεδα ινσουλίνης και λιπαρών οξέων των συμμετεχόντων.

Είδαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα του trans-παλμιτολεϊκού οξέος συνδέονταν με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και ινσουλίνης. Συνολικά τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα του οξέος στο αίμα αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 60% κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Τα νέα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προστατεύει από τον διαβήτη και τις μεταβολικές διαταραχές που αυτός συνεπάγεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατη ανασκόπηση 324 προηγούμενων μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κοινές ασθένειες κατά 15%-20%. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας μελέτης από το Χάρβαρντ δρα Νταριούς Μοτζαφάριαν, «ως σήμερα δεν είχε υπάρξει σαφής βιολογική εξήγηση σχετικά με το πώς η μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προστατεύει από τον διαβήτη.Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται άμεση σχέση μεταξύ του trans-παλμιτολεϊκού οξέος και του κινδύνου διαβήτη».

O ερευνητής ανέφερε ότι είναι πιθανό αυτό το λιπαρό οξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων να μιμείται τον φυσικό βιολογικό ρόλο ενός λιπαρού οξέος που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και ονομάζεται cis-παλμιτολεϊκό οξύ. Σε πειράματα σε ζώα το cis-παλμιτολεϊκό οξύ φάνηκε να προστατεύει από τον διαβήτη.

Πηγή Newslt.gr


    Στην κορυφή