ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ


Ένα χρόνο πριν, στις 16 Δεκεμβρίου 2010 ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε και άνοιξε τη δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015 το οποίο οργανώνει την παρέμβαση της Πολιτείας κατά του καρκίνου.

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την παρουσίασή του και στο πλαίσιο της ημερίδας Πρόληψη του καρκίνου και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας: από το Ε.Α.Ν. στο τώρα που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2012 στο νέο κτίριο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΕΠΥ - Κηφισίας 39) από 9.00π.μ. έως 6.00μ.μ. παρουσιάζεται η πορεία της υλοποίησης της πολιτικής του κατά του καρκίνου και τα πρώτα απτά αποτελέσματα της εφαρμογής αυτής.

"Ιδιαίτερη βαρύτητα", όπως αναφέρει του υπουργείο "κατ αρχάς, δόθηκε στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των συνηθέστερων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες του Υπουργείου εστιάστηκαν στην ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών και του Προγράμματος
Προσυμπτωματικού Πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Μετά από καθυστέρηση ετών, την τελευταία περίοδο τέθηκαν οι βάσεις για τη λειτουργία ενός καλά οργανωμένου αρχείου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, όπως περιγράφονται στις δύο πρόσφατες Υπουργικές εγκυκλίους του Δεκεμβρίου 2011 και του Ιανουαρίου 2012. Τον τελευταίο, δε, μήνα (Ιανουάριος 2012) έχουν ορισθεί σε όλα τα νοσοκομεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως καταγραφεί και οι οποίοι θα εκπαιδευτούν κατάλληλα τα επόμενα δύο χρόνια μέσα από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στη χώρα μας υλοποιείται, πιλοτικά από την 1η Ιουλίου του 2011 και σε εθνική κλίμακα από τις 10 Οκτωβρίου 2011, πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά σε 160 Δήμους της χώρας και 140 Κέντρα Υγείας και Δημοτικά Ιατρεία της επικράτειας, τα οποία βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές, ή περιοχές με μειωμένη πρόσβαση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας από 25 έως 65 ετών.

Το πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σηματοδοτεί την αναγκαία στροφή του Ε.Σ.Υ., από τη διαχείριση της νόσου στην προαγωγή της υγείας. Τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος, που δείχνουν την εντυπωσιακή αύξηση στην κίνηση των Κέντρων Υγείας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ανακοινώνονται στην ημερίδα του Υπουργείου Υγεία!

Χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες των Δήμων, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δεκάδες γυναίκες στη χώρα μας διαγνώσθηκαν με σοβαρές προκαρκινικές αλλοιώσεις, ή και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και έχουν ήδηαντιμετωπισθεί.

Είναι σημαντικό ότι η πρόσκληση, εξέταση και αντιμετώπιση των γυναικών γίνεται στο πλαίσιο του Ε.Σ.Υ. σε συνεργασία με τους Δήμους, με την κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την αξιοποίηση των δομών και υποδομών του και χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των πολιτών.

Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κινητοποιούμε τις δυνάμεις της χώρας μας στον αγώνα κατά του καρκίνου. Δίνουμε βάρος στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, οργανώνουμε τη θεραπεία, επενδύουμε στην έρευνα και την εκπαίδευση."


    Στην κορυφή