ΤΟ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΣΠΙΡΑΛ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ


Το αντισυλληπτικό σπιράλ τελικά φαίνεται να προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου, παρά το γεγονός ότι δεν σταματά τη λοίμωξη που προκαλεί την ασθένεια. Ισπανοί ερευνητές που μελέτησαν 20.000 γυναίκες διαπίστωσαν ότι αυτές που χρησιμοποιούσαν σπιράλ ή άλλου τύπου αντισυλληπτικές συσκευές δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου, αλλά είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τον καρκίνο.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την είσοδο και την έξοδο του σπιράλ καταστρέφονται τα προκαρκινικά κύτταρα. Ενα άλλο σενάριο είναι ότι το σπιράλ προκαλεί στην περιοχή κάποιο είδος φλεγμονής που βάζει τον οργανισμό σε μακράς διάρκειας ανοσολογική αντίδραση που με τη σειρά της προλαμβάνει την εξέλιξη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

«Δεν το περιμέναμε» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ξαβιέ Καστελσάγκ που συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα καρκινικής επιδημιολογίας του Νοσοκομείου Λόμπρεγκατ της Καταλονίας. «Τα δεδομένα που είχαμε πριν από αυτή την έρευνα δεν είχαν κάποια συνοχή, οπότε δεν περιμέναμε να βρούμε τόσο ισχυρή σχέση ανάμεσα στην προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου και τα σπιράλ» προσθέτει. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, με 500.000 νέα κρούσματα και 250.000 θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πηγή Εspresso


    Στην κορυφή