ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ


Οι άνθρωποι που πίνουν τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά τη μέρα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά μέσο όρο 14 χρόνια νωρίτερα, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του τμήματος νευρολογίας του πανεπιστημίου της Λιλ, με επικεφαλής τη Σαρλότ Κορντονιέ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 540 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών που είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Από αυτούς, οι 137 (ποσοστό περίπου 25%) έπιναν πολύ, τουλάχιστον τρία ποτά καθημερινά.

Η μελέτη συμπέρανε ότι οι γεροί πότες πάθαιναν εγκεφαλικό κατά μέσο όρο στην ηλικία των 60 ετών, γύρω στα 14 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με την μέση ηλικία εγκεφαλικού για τους υπόλοιπους που δεν έπιναν τόσο πολύ.

Μεταξύ όσων έπαθαν εγκεφαλικό σε ηλικία κάτω των 60 ετών, όσοι έπιναν πολύ, ήταν πιθανότερο να πεθάνουν δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ συντελεί στο να είναι σοβαρότερο το εγκεφαλικό σε πιο μικρή ηλικία, ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς σημαντικό ιατρικό ιστορικό», δήλωσε η Κορντονιέ.

Το αλκοόλ έχει και στο παρελθόν εντοπιστεί ως παράγων κινδύνου ιδίως για το συγκεκριμένο τύπου εγκεφαλικό (αιμορραγικό αντί για ισχαιμικό).

Πηγή Zougla.gr
    Στην κορυφή