ΤΟ «ΞΥΠΝΗΜΑ» ΤΟΥ ΙΟΥ Η1Ν1


Ο ιός Η1Ν1 «ξύπνησε» και πάλι, όπως ανέμεναν οι επιστήμονες. Ήδη έχει «καταλάβει» τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και της Βόρειας Αφρικής, αφήνοντας πίσω του θύματα και δοκιμάζοντας τις αντοχές των συστημάτων υγείας.

Ανήσυχοι οι Έλληνες ειδικοί, παρακολουθούν εξ αποστάσεως -ακόμη- τη θανατηφόρα «επέλαση» του ιού Η1Ν1 και της γρίπης που αυτός προκαλεί στη Βρετανία και την Αίγυπτο και καλούν τους πολίτες, ιδίως όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα του αντιγριπικού εμβολιασμού. «Είναι κυριολεκτικά θέμα… χρόνου να καταγραφεί και στη χώρα μας κρούσμα Η1Ν1» λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι μετρούν πλέον αντίστροφα τις ημέρες για την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο των Ασθενειών (European Center for the Decease Control, ECDC), η νέα γρίπη επελαύνει σε 15 από τις 25 χώρες που συμμετέχουν στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό δίκτυο. Ειδικότερα, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Φινλανδία και Κροατία ανακοίνωσαν ότι έχουν εισέλθει και επισήμως στον… αστερισμό της νέας γρίπης. Έντονη είναι η δραστηριότητα της νόσου και στην Αίγυπτο, όπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τους τελευταίους τρεις μήνες καταγράφηκαν 1.172 κρούσματα και 52 θάνατοι.

Κυριαρχεί το στέλεχος Η1Ν1 στα περιστατικά γρίπης

Όπως ανέμεναν οι επιστήμονες και επιβεβαιώνουν οι ιολογικές αναλύσεις, το στέλεχος Η1Ν1 του τύπου Α του ιού της γρίπης αναδεικνύεται εφέτος σε κυρίαρχο στέλεχος, καθώς έχει απομονωθεί στο 95% των περιστατικών γρίπης τύπου Α -το υπόλοιπο 5% αφορά στο… αναδυόμενο στέλεχος Η3Ν2.

Πάντως, οι μέχρι τώρα ενδείξεις στις χώρες του Βορείου ημισφαιρίου δεν προοιωνίζονται καλή έκβαση για την δραστηριότητα της γρίπης, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη νόσος, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και πέρυσι, δεν γνωρίζει σύνορα!

Η Βρετανία μετρά ήδη περισσότερους από 20 θανάτους, ενώ καταγράφεται συνεχώς αύξηση των κρουσμάτων νέας γρίπης, ιδίως δε, ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών μέσων, η κατάσταση είναι οριακή σε ό,τι αφορά την επάρκεια κλινών ΜΕΘ, με αποτέλεσμα ακόµη και απαραίτητες εγχειρήσεις σε καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς να αναβάλλονται σε μεγάλα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος αριθμός ασθενών µε γρίπη.

Η εφετινή γρίπη πλήττει ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Προκύπτει ωστόσο και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε ό,τι αφορά τη νέα γρίπη, όπως η νόσος «ξεδιπλώνεται» εφέτος στη Βρετανία: δεδομένου ότι, στην πλειοψηφία τους, οι περίπου 200 ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με νέα γρίπη είναι άτομα με χρόνια και υποκείμενα νοσήματα, τα οποία επιπλέον δεν είχαν λάβει εφέτος το αντιγριππικό εμβόλιο, οι ειδικοί εκτιμούν πως πιθανότατα η νέα γρίπη δεν θα απειλήσει την πλειονότητα του πληθυσμού, αλλά, αντιθέτως, ο ιός Η1Ν1 θα πλήττει «στοχευμένο κοινό», δηλαδή όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Έξαρση της γρίπης τον Ιανουάριο και στην Ελλάδα

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Έλληνες ειδικοί την πορεία του ιού Η1Ν1 ανά την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης -με την αρωγή και των καλών καιρικών συνθηκών- είναι υποτονική στη χώρα μας. Διευκρινίζεται μάλιστα πως κυμαίνεται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με όλες τις άλλες περιόδους γρίπης, πλην της περυσινής, οπότε είχε καταγραφεί η πανδημία.

«Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο. Εξαίρεση αποτέλεσε η περσινή περίοδος, λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους» λέει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της εργαστηριακής επιτήρησης της νέας γρίπης δεν έχει εντοπιστεί ο ιός Η1Ν1. Συγκεκριμένα, από τα 33 κλινικά δείγματα που έχουν αποσταλεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, βρέθηκε ένα θετικό για τον ιό της γρίπης τύπου Α, αλλά ανήκε στο στέλεχος Η3Ν2. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό, «είναι θέμα… χρόνου να καταγραφεί και στη χώρα μας κρούσμα Η1Ν1», καθώς μετρώνται πλέον αντίστροφα οι ημέρες για την έξαρση της περιόδου της εποχικής γρίπης.

Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού στους χρονίως πάσχοντες

Πλέον ανησυχητική από τη δυναμική έγερση του Η1Ν1 οι επιστήμονες θεωρούν την παγερή αδιαφορία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού για εμβολιασμό. Διαπιστώνεται μεγάλη μείωση του αριθμού των αντιγριπικών εμβολιασμών εφέτος, όχι μόνο στο γενικό πληθυσμό, όσο στις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες των χρονίως πασχόντων. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, υπάρχουν ακόμη μεγάλα αποθέματα σε αντιγριπικά εμβόλια, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε άλλα έτη, όπου μέχρι και τα Χριστούγεννα τα εμβόλια είχαν εξαντληθεί.

«Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν οι χρονίως πάσχοντες» τονίζει ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι «η αδιαφορία μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπλοκές της γρίπης».

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή