Θηλασμός για γερά κόκαλα για μια ζωή


Στην Δανία γίνονται πολλές μελέτες βασιζόμενες σε έναν πληθυσμό παιδιών που τέθηκε υπό μελέτη από την αρχή της ζωής τους αρκετά χρόνια πριν (the Copenhagen Cohort Study). Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα εξετάστηκαν προοπτικά από την γέννησή τους μέχρι και την εφηβεία, την ηλικία των 17 ετών.

Οι Δανοί ερευνητές δημοσίευσαν μια από τις παραγόμενες μελέτες στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition τον Αύγουστο του 2011. 143 παιδιά πέρασαν από λεπτομερή εξέταση των οστών τους με αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις στην ηλικία της γέννησης, των 2 μηνών, 6 μηνών, 9 μηνών και 17 ετών. Παράλληλα καταγράφηκε πλήρως το ιστορικό τους ως προς τη διατροφή τους.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η διάρκεια αποκλειστικού μητρικού θηλασμού συσχετιζόταν θετικά με μια ποικιλία αποτελεσμάτων όπως το οστικό περιεχόμενο σε μέταλλα στην περιοχή της οσφύος και η μεταλλική πυκνότητα στην ίδια περιοχή. Πιο απλά, όσο περισσότερος ήταν ο αποκλειστικός θηλασμός, τόσο πιο πιθανό ήταν ένα παιδί στην ηλικία των 17 ετών να έχει πιο γερά κόκαλα και περισσότερη οστική μάζα.

Η διατροφή λοιπόν κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής μας παίζει σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα υγεία των οστών. Είναι γνωστό ότι το πόση οστική μάζα έχει καταφέρει να σχηματίσει κανείς στην εφηβεία παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία των οστών μας καθ’ όλη την μετέπειτα ζωή μας.

Συγκεκριμένα, έφηβοι με μικρή οστική μάζα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση οστεοπόρωσης και καταγμάτων ως μεσήλικες ή στην τρίτη ηλικία. Αυτό δείχνει πόσο σπουδαίο είναι να γίνει η σωστή αρχή με την διατροφή από την βρεφική ήδη ηλικία, ώστε να έχουμε θετικό αντίκτυπο για την υγεία των οστών μας μετά από δεκαετίες.

Πηγή: Molgaard C et al. Are early growth and nutrition related to bone health in adolescence? The Copenhagen Cohort Study of infant nutrition and growth. Am J Clin Nutr. published 17 August 2011, 10.3945/ajcn.110.001214

Μετάφραση/ Σχολιασμός:
Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011
Παιδίατρος - Σύμβουλος Γαλουχίας
www.pediatros-thes.gr


    Στην κορυφή