ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ


"Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία υπογράφονται οι Υπουργικές Αποφάσεις, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια του υπουργού Υγείας που αφορούν την φαρμακευτική περίθαλψη. Αδυνατούν να κατανοήσουν πως υπογράφονται σήμερα ανεφάρμοστες Υπουργικές Αποφάσεις με αναδρομική ισχύ." Τα παραπάνω επισημαίνουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι Σύλλογοι Φαρμακοποιών Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας:

"Η απόφαση του για μετατροπή από τον φαρμακοποιό της χειρόγραφης συνταγής σε ηλεκτρονική, απαιτεί εκ μέρους του φαρμακοποιού γνώση των κωδικών και όλων των απορρήτων στοιχείων του γιατρού, άνευ του οποίων δεν μπορεί να γίνει η μετατροπή.

Ο φαρμακοποιός, σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατον να υποκαταστήσει το γιατρό στο ρόλο της συνταγογράφησης.

Κανένα ασφαλιστικό ταμείο πλην του ΕΟΠΥΥ, δε διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικής μηχανογράφησης. Ακόμα και πολλές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δε διαθέτουν διαδικτυακή σύνδεση και δεν υπάρχει δυνατότητα για τους γιατρούς τους να εκδίδουν ηλεκτρονικές συνταγές. Συνεπώς είναι αδύνατη η μετατροπή των συνταγών τους σε ηλεκτρονική μορφή.

Καταγγέλλουμε την αδιαφορία του Υπουργού για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Καταγγέλλουμε την άγνοια του για το αντικείμενο εργασίας του και δηλώνουμε ότι από σήμερα, οι φαρμακοποιοί,

με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού, θα εκτελούν μόνο τις ηλεκτρονικές συνταγές και όχι τις χειρόγραφες, προστατεύοντας τα μέλη τους από αποφάσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να τους πλήττουν επαγγελματικά και να οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση της φαρμακευτικής περίθαλψης. "    Στην κορυφή