''ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ'' ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Το νέο πρόγραμμα που εγκαινιάζεται σήμερα από το Massachusetts General Hospital (MGH), τους Partners Healthcare International (PHI) και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, θα δώσει τη δυνατότητα σε Έλληνες ασθενείς με διαγνωσμένα σύνθετα ή απειλητικά για τη ζωή ιατρικά προβλήματα τη δυνατότητα επανεξέτασης της περίπτωσής τους από κορυφαίους ιατρούς της Ιατρικής Σχολής του Harvard.

Κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες πολίτες αναζητούν «δεύτερη γνώμη» μετά τη διάγνωση μιας πολύπλοκης ασθένειας. Πολλοί επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για ιατρικές συμβουλές και θεραπεία, μια διαδικασία που μπορεί να είναι ταυτόχρονα δαπανηρή και ψυχοφθόρα. Το Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Θεραπευτικής Υποστήριξης (CMTS) επιτρέπει στον Έλληνα ασθενή μια εναλλακτική αξιολόγηση της περίπτωσής του από το Massachusetts General Hospital (MGH) χωρίς να φύγει από το σπίτι του.

Με το Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Θεραπευτικής Υποστήριξης (CMTS) ιατροί του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Harvard συνεργάζονται με Έλληνες συναδέλφους τους πάνω σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα θεραπείας για τους ασθενείς που θα μετέχουν σε αυτό. Μέσω τεχνολογίας Τηλεϊατρικής (τηλεδιάγνωση, τηλεδιάσκεψη, τηλεπαρουσία) ο φάκελος του ασθενούς μεταφέρεται στις Η.Π.Α εντός 48 ωρών, οι ιατροί από τα δύο νοσοκομεία μπορούν να πραγματοποιήσουν συμβούλιο και να σταλεί επίσημη απάντηση από το MGH μέσα στις επόμενες ημέρες. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η ιατρική ομάδα του MGH μπορεί να παρακολουθήσει ακόμα και την πιθανή χειρουργική επέμβαση του ασθενούς εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μέσω του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι και του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης και είναι προσιτό σε όλους τους Έλληνες ασθενείς.

Ο Dr Andrew Warshaw, διακεκριμένος Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Harvard και Διευθυντής Χειρουργικής (Emeritus) στο Massachusetts General Hospital, και ένας από τους Επιστημονικούς Διευθυντές του Ολοκληρωμένου Διεπιστημονικού Προγράμματος Θεραπευτικής Υποστήριξης (CMTS) αναφέρει ότι το CMTS είναι διαφορετικό από τις υπόλοιπες τυπικές «υπηρεσίες δεύτερης γνώμης» για την κατάσταση ενός ασθενούς.

«Τις περισσότερες φορές μια δεύτερη ιατρική γνώμη δεσμεύει έναν ιατρό να επανεξετάσει την κάθε περίπτωση και να συστήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας. Το CMTS κάνει ένα μεγάλο βήμα παραπάνω, πρώτον συγκεντρώνοντας πολλούς εξειδικευμένους ιατρούς για να εξετάσουν την περίπτωση από διαφορετικές γωνίες, και δεύτερον προσφέροντας μία περιεκτική λίστα θεραπευτικών συστάσεων που προκύπτει από την ενδελεχή επεξεργασία όλων των δεδομένων, υπό το φως νέων θεραπειών, είτε ερευνητικών, είτε πρωτοεμφανιζόμενων», αναφέρει ο Warshaw. «Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η προσέγγιση όχι μόνο ωφελεί κάθε ασθενή, αλλά αποτελεί μια πρωτοποριακή προσπάθεια ώστε να μειωθεί η ανάγκη των Ελλήνων να φεύγουν από το σπίτι τους προκειμένου να έχουν την πλέον προχωρημένη ιατρική περίθαλψη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ Βασίλης Αποστολόπουλος αναφέρει «Το Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Θεραπευτικής Υποστήριξης (CMTS) αντανακλά την ισχυρή δέσμευση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για τη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουμε στους ασθενείς μας στην πατρίδα τους.

Η διάγνωση ενός σύνθετου ιατρικού προβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε απόγνωση τον ασθενή και το περιβάλλον του. Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών θέλει να εξασφαλίσει ότι όλοι οι ασθενείς και οι θεράποντες ιατροί τους θα έχουν στη διάθεσή τους όλες εκείνες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες ώστε να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη θεραπεία τους. Πιστεύουμε ότι το CMTS θα βοηθήσει να ενδυναμωθούν οι συνεργασίες στην ελληνική ιατρική κοινότητα προς το συμφέρον των ασθενών».

Το Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Θεραπευτικής Υποστήριξης λειτουργεί σαν μια διεθνής τηλεϊατρική κλινική προσφέροντας στους Έλληνες ιατρούς και τους ασθενείς τους πρόσβαση στους παγκοσμίου βεληνεκούς εξειδικευμένους ιατρούς του Massachusetts General Hospital. Οι Έλληνες ιατροί ως θεράποντες, διατηρούν τον έλεγχο της συμβουλευτικής διαδικασίας, προάγοντας όμως μέσω του CMTS τη συνεργασία, την ομαλή έκβαση και την άνεση των ασθενών. Ο στόχος του CMTS είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση σύνθετων ασθενειών και ως εκ τούτου να μειώσει την ανάγκη των ασθενών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό στην αναζήτηση της βέλτιστης δυνατής θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Το Μassachusetts General Hospital: ιδρύθηκε το 1811, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Harvard. Προσφέροντας υψηλού επιπέδου διαγνωστική και θεραπευτική αγωγή, σε όλες τις ειδικότητες και υπο-ειδικότητες της φαρμακολογίας και της χειρουργικής, το 900 θέσεων ιατρικό κέντρο κάθε χρόνο περιθάλπτει κατά προσέγγιση 46.700 εσωτερικούς ασθενείς, διαχειρίζεται περισσότερες από 1,4 εκατ. περιστατικά με διευρυμένα προγράμματα εξωτερικών ασθενών, και αντιμετωπίζει περισσότερα από 77,000 επείγοντα περιστατικά. Το MGH συγκαταλέγεται διαρκώς ανάμεσα στα κορυφαία νοσοκομεία των Η.Π.Α. σύμφωνα με το US News και το World Report.

Ιδρυμένο από το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Harvard –το Μassachusetts General Hospital και το Brigham and Women’s Hospital- οι Partners HealthCare είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος διαχειρίζεται το πιο επιτυχημένο ακαδημαϊκό ιατρικής περίθαλψης σύστημα στις Η.Π.Α.. Αναγνωρισμένος ως παγκόσμιος ηγέτης στη φροντίδα των ασθενών, την ιατρική γνώση και τη βιοϊατρική έρευνα οι Partners διαρκώς επεκτείνουν τα σύνορα όλων αυτών που η ιατρική φροντίδα μπορεί να προσφέρει. Διατηρώντας από το 1811 την παράδοση στην καινοτομία, 18 Νομπελίστες έχουν εκπαιδευτεί ή έχουν κάνει την πρακτική τους στα υπό διαχείριση των Partners ιδρύματα.


    Στην κορυφή