ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ


Το Μόντρεαλ θα δημιουργήσει 12 δορυφορικές κλινικές, με στόχο να γίνεται έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο των ωοθηκών. Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει αναδειχθεί σε σιωπηλό δολοφόνο, καθώς η κρατούσα αντίληψη είναι ότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται, όταν είναι αμετάκλητα αργά.

Οι νέες κλινικές βασίζονται σε μια σημαντική ανακάλυψη από την ογκολόγο Λούσι Γκίλμπερτ του Πανεπιστήμιου McGill, που αποδεικνύει πως είναι δυνατό να προληφθεί η ασθένεια από τα αρχικά συμπτώματα.

Η δρ. Γκίλμπερτ λέει πως είναι λάθος άποψη ότι ο καρκίνος των ωοθηκών δεν έχει έγκαιρα συμπτώματα. Το πιο σημαντικό εύρημα του τετραετούς ερευνητικού έργου της δόκτορος Γκίλμπερτ είναι ότι το 90% των περιπτώσεων καρκίνων της ωοθήκης δεν ξεκίνησαν από τις ωοθήκες αλλά από τις σάλπιγγες.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχετικά υγιείς γυναίκες, άνω των 50 ετών, με ήπια συμπτώματα, όπως φούσκωμα, πυελικό ή κοιλιακό άλγος, συχνή ούρηση, δυσκολία στο φαγητό ή αίσθημα του γρήγορου χορτάσματος. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με τέτοια συμπτώματα είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο των ωοθηκών, από εκείνες που δεν είχαν ανάλογα συμπτώματα.
Η μέθοδος ελέγχου περιλάμβανε μια εξέταση αίματος για βιοδείκτες του καρκίνου, που ονομάζεται συντομογραφικά CA-125, συμπληρώθηκε με υπερηχογράφημα και επαναλαμβανόμενα τεστ, τέσσερις έως έξι εβδομάδες αργότερα, αν οι εξετάσεις του αίματος είχαν αποκαλύψει έστω και την παραμικρή ανωμαλία.

Μετά από εξετάσεις σε 1.455 γυναίκες, οι ερευνητές εντόπισαν 22 γυναικολογικούς καρκίνους, 11 επιθετικούς καρκίνους των ωοθηκών, δηλαδή ένα ποσοστό υψηλότατο, καθώς μία γυναίκα στις 132 είχε τελικά γυναικολογικό καρκίνο. Ένας από τους στόχους της δημιουργίας νέων δορυφορικών κλινικών είναι να βελτιωθούν οι εξετάσεις και οι αναλύσεις των εξετάσεων, προκειμένου οι ανύποπτες γυναίκες να οδηγηθούν σε άμεση διάγνωση και θεραπεία πρώιμου καρκίνου των ωοθηκών.

Πηγή Zougla.gr

    Στην κορυφή