ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ


Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με εγκεφαλικό φαίνεται να προλαμβάνει και την εκδήλωση άνοιας. Έρευνα που έγινε σε σχεδόν 50.000 ασθενείς έδειξε ότι όσοι εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή ύστερα από εγκεφαλικό, είχαν διπλάσιο κίνδυνο για άνοια.

Ομάδα του Πανεπιστημίου της East Anglia στη Βρετανία ανέλυσε τα δεδομένα από δεκαπέντε διαφορετικές έρευνες και διαπίστωσε ότι όσοι επέζησαν από εγκεφαλικό και εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή ήταν 2,4 φορές περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με τους ασθενείς με εγκεφαλικό αλλά χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι το ένα τέταρτο των ασθενών με εγκεφαλικό και κολπική μαρμαρυγή εκδήλωσαν στη συνέχεια άνοια. Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Neurology», δείχνει σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι πρέπει να ερευνηθεί αν η θεραπεία με φάρμακα για τον έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να καθυστερήσει ή και να προλάβει την άνοια.

«Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μας βοηθήσουν να καταλήξουμε σε πιθανές θεραπείες που μπορούν να καθυστερήσουν ή και να προλάβουν την εμφάνιση της άνοιας. Πιθανές επιλογές μπορεί να είναι αυτές που αντιμετωπίζουν δυναμικά τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου ή κολπικής μαρμαρυγής» δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Phyo Kyaw.

Πηγή Εsspreso


    Στην κορυφή