ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ ΜΕ AIDS


Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS αυξάνεται.

Ο επιπολασμός των εγκύων γυναικών με HIV στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ υψηλό ποσοστό των γυναικών διαγιγνώσκονται κατά τον προγεννητικό έλεγχο. Το ποσοστό αυτό μεγαλώνει εξαιτίας της αυξανόμενης εισόδου μεταναστών φορέων του HIV στην Ευρώπη. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, πολύ περισσότερες έγκυες ζουν επίσης με τον HIV. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, ο επιπολασμός είναι περίπου 30%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση της επισήμανσης της θειικής αταζαναβίρης με βάση νέα στοιχεία που προέρχονται από έγκυες
γυναίκες με HIV. Η αναθεωρημένη επισήμανση παρέχει οδηγίες για τη δοσολογία και ιατρική καθοδήγηση για το συνδυασμό θειικής αταζαναβίρης/ριτοναβίρης κατά τη διάρκεια της κύησης και της περιόδου αμέσως μετά τον τοκετό. Τα δεδομένα προέρχονται από τη μελέτη ΑΙ424-182, η οποία αξιολόγησε τις παραμέτρους φαρμακοκινητικής, καθώς και την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του συνδυασμού θειικής αταζαναβίρης /ριτοναβίρης σε έγκυες με HIV.

«Αυτή η αναθεώρηση της επισήμανσης αποτελεί σημαντικό νέο τόσο για τους ιατρούς όσο και για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με HIV καθώς παρέχει οδηγίες δοσολογίας και ιατρική καθοδήγηση για τη χρήση του συνδυασμού θειικής αταζαναβίρης /ριτοναβίρης κατά τη διάρκεια της κύησης και μεταγεννητικά» δήλωσε η Margaret Johnson, κλινική διευθύντρια των Υπηρεσιών HIV, στο Royal Free NHS Trust του Λονδίνου.

Η γαλουχία και ο θηλασμός

Δεν είναι γνωστό εάν η αταζαναβίρη ή οι μεταβολίτες της αταζαναβίρης απεκκρίνονται στο ανθρώπινο γάλα. Μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι
η αταζαναβίρη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Ως γενικός κανόνας, συνιστάται οι προσβεβλημένες από τον HIV μητέρες να μη θηλάζουν τα βρέφη τους έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του HIV.

Η θειική αταζαναβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου 1 (HIV-1). Ήταν ο πρώτος άπαξ ημερησίως χορηγούμενος αναστολέας πρωτεάσης που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη.

Έχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ανοχή σε ασθενείς με HIV οι οποίοι λαμβάνουν για πρώτη φορά θεραπεία ή έχουν λάβουν θεραπεία στο παρελθόν. Σημειώνεται ότι είναι ο μόνος ενισχυμένος αναστολέας πρωτεάσης με επισήμανση που επιτρέπει την ταυτόχρονη χορήγηση αντισυλληπτικών από το στόμα.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή