''ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ'' Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Οι άνθρωποι που μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας ή θανατηφόρου εμφράγματος κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Φανγκ Φανγκ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και την επιδημιολόγο Κάτια Φολ του πανεπιστημίου του Ορέμπρο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν πάνω από 6 εκατ. ανθρώπους άνω των 30 ετών για μια χρονική περίοδο 15 ετών, από τους οποίους πάνω από 500.000 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο. Οι Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας αυξάνει κατά τουλάχιστον 12 φορές κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τη διάγνωση για καρκίνο και κατά σχεδόν πέντε φορές μέσα το επόμενο τρίμηνο.

Επίσης, ο θάνατος από καρδιαγγειακή αιτία, κυρίως από έμφραγμα, αυξάνεται κατά σχεδόν έξι φορές την πρώτη φορά μετά τη διάγνωση για καρκίνο και κατά 3,3 φορές τον επόμενο μήνα. Το ψυχολογικό στρες από τη διάγνωση είναι αυτό που προκαλεί τα καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς η έκλυση των ορμονών του στρες, όπως οι κατεχολαμίνες και τα κορτικοστεροειδή, προκαλούν φυσικές αλλαγές στο κυκλοφορικό σύστημα.

Η αύξηση των αυτοκτονιών και εμφραγμάτων αφορά κυρίως τη διάγνωση για καρκίνους που είναι δύσκολο να θεραπευτούν, όπως του οισοφάγου, του παγκρέατος, του ήπατος, των πνευμόνων και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η δρ Φολ επεσήμανε ότι ο κίνδυνος για τον ασθενή αυξάνει πολύ γρήγορα μετά τη διάγνωση, αλλά μειώνεται σταδιακά κατά το επόμενο έτος.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι το ποσοστό αυτοκτονιών είναι διπλάσιο μεταξύ των καρκινοπαθών (ανεξαιρέτως είδους καρκίνου) σε σχέση με όσους δεν έχουν καρκίνο. Αν και ο κίνδυνος υποχωρεί όσο περνάει ο καιρός, ένα χρόνο μετά τη διάγνωση παραμένει περίπου τριπλάσιος σε σχέση με ένα μη καρκινοπαθή. Οι άνθρωποι με προϋπάρχουσα κατάθλιψη κινδυνεύουν περισσότερο. Αντίθετα, μετά από ένα χρόνο ουσιαστικά παύει να είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος για όσους διαγνώστηκαν ότι είναι καρκινοπαθείς. Η σουηδική μελέτη δεν έλαβε υπόψη της τις απλές απόπειρες αυτοκτονίας, ούτε τα μη θανατηφόρα εμφράγματα.

Πηγή Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Στην κορυφή