ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Μετά από τη συνάντηση πού είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστος Κίττας με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τα τρέχοντα, αλλά και άλλα επιμέρους θέματα του χώρου της Υγείας, ο υπουργός Υγείας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στα θέματα που είναι στην επικαιρότητα.
Σχετικά με το θέμα των υψηλού κόστους φαρμάκων και ειδικότερα για τα φάρμακα των καρκινοπαθών, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τις αντίστοιχες εταιρίες και τα φάρμακα αυτά θα διακινούνται κανονικά από εδώ και μπρός. Η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη στα Νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Οι πληρωμές θα γίνονται «άμα τη παραδόση» και θα συνεχιστεί αυτό μέχρι να αναλάβει η νέα Κυβέρνηση, η οποία θα λύσει οριστικά το θέμα. Για αυτό οι καρκινοπαθείς ας μην ανησυχούν.

Επιμέρους σχετικές λεπτομέρειες όπως αντί για δύο φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα, τα οποία θα γίνουν τέσσερα, και άλλο ένα που θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, σε λίγες μέρες θα φροντίσουμε ώστε να υπάρχουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε άλλες πόλεις τις επικράτειας.

Παράλληλα θα δοθεί μία τηλεφωνική γραμμή που θα μπορούν να επικοινωνούν όλοι ώστε να κατευθύνονται στο σωστό είτε νοσοκομείο είτε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτά ως προς τα αντικαρκινικά φάρμακα

Ως προς το θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων, ξέρετε όλοι ότι υπάρχει μια, νομικής φύσεως, εμπλοκή. Τα χρήματα βρίσκονται στα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνουμε όλες τις προσπάθειες που μπορούμε και είναι απαραίτητες, ώστε να λυθεί αυτό το νομικής φύσεως, επαναλαμβάνω, θέμα. Είμαστε σε επικοινωνία με τους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άμεση παρακώληση στην προμήθεια των νοσοκομείων.

Σχετικά με το θέμα των φαρμακοποιών έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι τα χρήματα τα οποία οφείλονται στους φαρμακοποιούς, μέχρι το 2012, θα αποτελέσουν αντικείμενο που θα επιλυθεί από την επόμενη Κυβέρνηση που θα προκύψει, μετά τις εκλογές.

Σημειώνουμε ότι έχουν πληρωθεί οι υποχρεώσεις μας προς τους φαρμακοποιούς, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2012. Για τον Μάρτιο έχουν καταβληθεί 200εκ. που αντιπροσωπεύουν το 70-75% περίπου του χρέους. Υπάρχουν τα 70 εκ. που απομένουν για να αποπληρωθεί η υποχρέωση μας για το μήνα Μάρτιο. Τα ποσά που χρειάζονται για την αποπληρωμή του Απριλίου, που δεν έχουν λογιστικοποιηθεί όμως ακόμα, και αυτά είναι διαθέσιμα.

Ελπίζω και κάνω για μια ακόμα φορά έκκληση προς τους φαρμακοποιούς και κυρίως προς την ηγεσία των Συλλόγων τους, να λήξουν αυτήν την κινητοποίηση όσον αφορά στα φάρμακα των ασθενών.

Είμαι βέβαιος ότι η ευαισθησία τους είναι τέτοια που θα τους οδηγήσει σε μια λύση του προβλήματος.

Αύριο στο Υπουργείο Οικονομικών θα γίνει μια σύσκεψη για να οριστικοποιήσουμε τα ποσά που θα διατεθούν σε προμηθευτές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, σε εργαζόμενους ιατρούς φυσικοθεραπευτές και νοσοκομεία.

Αυτές οι ανακοινώσεις για τα τελικά μέτρα θα δοθούν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Πιστεύω ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να επιλύσουμε τα προβλήματα, τα οποία όπως είπε και ο κ.Τσίπρας δεν είναι των τελευταίων ημερών και νομίζω ότι όλοι Έλληνες το καταλαβαίνουν."


    Στην κορυφή