ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ: ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΙ ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;


Από τις δεκαετίες του 1980 και 1990 γνώριζαν η χημική βιομηχανία και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τις συγγενείς δυσπλασίες σε βρέφη (τερατογενέσεις) που προκαλεί ένα από τα παγκοσμίως γνωστότερα και πρώτα σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνα, το Roundup. Παρόλα αυτά κράτησαν τους πολίτες στο σκοτάδι, όπως αποκαλύπτεται από πρόσφατη έκθεση διεθνών επιστημόνων και ερευνητών, με τίτλο "Roundup και συγγενείς δυσπλασίες: Κρατούνται οι πολίτες στο σκοτάδι;".

Τα συμπεράσματα της έρευνας και τα ζωτικής σημασίας ερωτήματα, έφερε με ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η βιομηχανία από δικές της μελέτες γνώριζε ήδη από τη δεκαετία του 1980 ότι η δραστική ουσία glyphosate του Roundup, προκαλεί συγγενείς δυσπλασίες σε πειραματόζωα. Η γερμανική κυβέρνηση το γνώριζε τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990, όταν είχε αξιολογήσει τις μελέτες των εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας, παρέχοντας την έγκριση χρήσης του ζιζανιοκτόνου για λογαριασμό της ΕΕ. Η Κομισιόν ήταν ενήμερη ήδη από το 2002, όταν υπέγραψε την έγκριση για το glyphosate. Κι όμως, μόλις πέρσι, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων, BVL, δήλωνε προς την Κομισιόν ότι «δε στοιχειοθετείται "τερατογένεση” για το glyphosate», παραβλέποντας περσινή ανεξάρτητη μελέτη που δείχνει ότι Roundup και glyphosate έχουν προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες σε βατράχια και κοτόπουλα, και μάλιστα σε συγκεντρώσεις πολύ χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται νόμιμα στον τομέα των γεωργικών ψεκασμών. Το Glyphosate σχεδιαζόταν κανονικά να επαναξιολογηθεί το 2012. Μόλις πέρσι όμως, η Κομισιόν έδωσε νέα παράταση, χωρίς αξιολόγηση, έως το 2015.

Ο Μ. Τρεμόπουλος ρωτά αν η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη νέα έκθεση για το Roundup, όπως και για τα πορίσματα των μελετών της βιομηχανίας. Ρωτά επίσης αν βάσει των νέων αποκαλύψεων η Επιτροπή προτίθεται να επανεξετάσει την παράταση και να προχωρήσει στην άμεση ανεξάρτητη ανασκόπηση των ευρημάτων των πρωτότυπων μελετών της βιομηχανίας, υπό το πρίσμα του συνόλου των επιστημονικών ευρημάτων, όπως άλλωστε απαιτεί και ο Κανονισμός για τα φυτοφάρμακα (1107/2009).

«Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, θα πρόκειται για βαρύτατο έγκλημα διαρκείας κατά των επόμενων γενεών», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι εγκληματικό να γεννιούνται παιδιά με προβλήματα υγείας για όλη τους τη ζωή, μόνο και μόνο επειδή οι υπηρεσίες που είχαν ταχθεί να τα προστατεύσουν προτίμησαν να προσφέρουν αθέμιτη προστασία στα οικονομικά συμφέροντα που όφειλαν να ελέγχουν. Φέρνουμε το θέμα για τρίτη φορά στο ευρωκοινοβούλιο, με νέα στοιχεία, καθώς πρέπει να διερευνηθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και να πάψουν οι αντιφατικές και παρελκυστικές απαντήσεις της Κομισιόν. Όσο υπάρχει τέτοια σοβαρή εκκρεμότητα, είναι ανεπίτρεπτο κυκλοφορεί ελεύθερα στα χωράφια και στα τρόφιμα η συγκεκριμένη ουσία. Χρειάζεται επιπλέον να αποδοθούν όλες οι ευθύνες: διοικητικές, πολιτικές και ποινικές, αλλά και ευθύνες αποζημιώσεων προς τα θύματα, τόσο από την Κομισιόν και τις γερμανικές αρχές όσο και προς την εταιρία. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τη Monsanto, τη Νο1 εταιρία μεταλλαγμένων, που επιβάλλει και σήμερα τα δικά της καταστροφικά συμφέροντα στην ευρωπαϊκή πολιτική».



(ακολουθεί το κείμενο της νέας ερώτησης του Μ. Τρεμόπουλου)


Θέμα: απόκρυψη από το κοινό της σύνδεσης του Roundup με συγγενείς ανωμαλίες σε βρέφη

Η χημική βιομηχανία και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές γνώριζαν από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 τις συγγενείς ανωμαλίες σε βρέφη που προκαλεί ένα από τα παγκοσμίως γνωστότερα και πρώτα σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνα, το Roundup. Απέφυγαν όμως να ενημερώσουν το κοινό. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα έκθεση με τίτλο "Roundup και συγγενείς ανωμαλίες σε βρέφη: Κρατούνται οι πολίτες στο σκοτάδι;" που συντάχθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων και ερευνητών και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η βιομηχανία από δικές της μελέτες γνώριζε ήδη από τη δεκαετία του 1980 ότι το glyphosate, η δραστική ουσία του Roundup, προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες σε πειραματόζωα. Η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε για τα ευρήματα αυτά τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990, όταν ως «εισηγητής» για το glyphosate, είχε αξιολογήσει τις μελέτες των εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας προκειμένου να δοθεί έγκριση χρήσης του ζιζανιοκτόνου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ενήμερη ήδη από το 2002, όταν υπέγραψε την έγκριση για το glyphosate. Μόλις πέρσι, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων, BVL, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι «δε στοιχειοθετείται "τερατογένεση" για το glyphosate». Η BVL έκανε το σχόλιο αυτό ως αντίκρουση ανεξάρτητης μελέτης που δημοσιεύθηκε πέρυσι και έδειχνε ότι Roundup και glyphosate προκαλούν συγγενείς ανωμαλίες σε βατράχια και κοτόπουλα, σε συγκεντρώσεις πολύ χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται σε γεωργικούς ψεκασμούς. Στην αντίκρουσή της για την μελέτη από την Αργεντινή, η BVL ανέφερε ως αποδεικτικό στοιχείο για την ασφάλεια του glyphosate τις μελέτες της βιομηχανίας που είχαν υποβληθεί για την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2002. Η νέα έκθεση δείχνει ότι οι μελέτες εκείνες της βιομηχανίας δεν αποδεικνύουν την ασφάλεια του glyphosate, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνουν ότι το glyphosate προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες σε ζώα εργαστηρίου. Το Glyphosate επρόκειτο να επαναξιολογηθεί το 2012. Πέρσι όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε την επαναξιολόγηση μέχρι το 2015 [4].
1. Είναι η Ευρωπαϊκή επιτροπή ενήμερη για τη νέα έκθεση, "Roundup and birth defects: Is the public being kept in the dark?"
2. Είναι η Ευρωπαϊκή επιτροπή ενήμερη για τα ευρήματα από τις μελέτες της βιομηχανίας από τις δεκαετίες του 1980 και 1990 (όπως παρουσιάζονται στη νέα έκθεση) που δείχνουν ότι το glyphosate προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες σε ζώα εργαστηρίου;
3. Στο φως των ευρημάτων αυτών, σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει την αναβολή της επαναξιολόγησης του glyphosate και να ζητήσει άμεση ανεξάρτητη έρευνα των ευρημάτων των αρχικών μελετών της βιομηχανίας σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές δεδομένων (που πρόκειται να παρουσιαστούν αυτό το μήνα) – λαμβάνοντας υπόψη και το σύνολο της ανεξάρτητης επιστημονικής βιβλιογραφίας για το glyphosate και το Roundup, όπως απαιτεί ο νέος κανονισμός 1107/2009 για τα φυτοφάρμακα;


    Στην κορυφή