ΤΑΞΙΚΟΣ ΦΟΝΙΑΣ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ


Δυόμισι φορές μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αποφοίτων λυκείου που πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο, σε σχέση με εκείνους που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, όμως ωφελημένοι είναι κυρίως όσοι συνέχισαν τις σπουδές τους και μετά το σχολείο. Μάλιστα, το χάσμα έχει διευρυνθεί, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η αντίστοιχη μακάβρια αναλογία ήταν δύο προς έναν.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (2007), για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 χρόνια στα θρανία σημειώθηκαν 56 θάνατοι για κάθε 100.000, ενώ για εκείνους που σταμάτησαν ύστερα από 12 χρόνια αντιστοιχούν 148. Για τις γυναίκες οι αντίστοιχες αναλογίες είναι 59 και 119 για κάθε 100.000.

Οι συντάκτες της έρευνας σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι λαμβάνουν ως βάση το επίπεδο σπουδών, επειδή αναγράφεται στα πιστοποιητικά θανάτου και τονίζουν ότι -προφανώς- δεν αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα. Είναι όμως ενδεικτικός του βιοτικού επιπέδου και του εισοδήματος των θυμάτων.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι λιγότερο μορφωμένοι είναι πιο πιθανό να πάρουν ρίσκα με την υγεία τους, να πίνουν, να καπνίζουν και να τρώνε ανθυγιεινά φαγητά. Και φυσικά, είναι στην πλειονότητά τους φτωχότεροι και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο μεγάλο κόστος θεραπείας.
Οι Αμερικανοί που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη συνήθως ανακαλύπτουν ότι έχουν καρκίνο όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο.
Η Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι φέτος θα νοσήσουν με καρκίνο 1,6 εκατ. Αμερικανοί, από τους οποίους θα χάσουν τη ζωή τους 571,950.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή