ΤΑ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΦΑΓΗΤΑ "ΧΑΛΑΝΕ" ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ


Οι νεαροί άντρες που θέλουν μια μέρα να αποκτήσουν παιδιά, καλό είναι να περιορίσουν τα ανθυγιεινά πρόχειρα φαγητά. Επιστήμονες ανακάλυψαν πως η υπερκατανάλωση πίτσας, τσιπς και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τη γονιμότητά τους.

Το εύρημα προέρχεται από δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM).

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και του Πανεπιστημίου της Μούρθια, στην Ισπανία. Αναλύοντας δείγματα σπέρματος από 188 άντρες ηλικίας 18-22 ετών ανακάλυψαν πως η διατροφή μπορεί να ασκήσει άμεση επίδραση στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα, όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε τρανς λιπαρά οξέα – υπάρχουν στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου – διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να είναι υπογόνιμοι.

Πριν αρχίσει η μελέτη, όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε σειρά εξετάσεων για να βεβαιωθεί πως δεν έπασχαν από διαταραχές ή νοσήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματός τους.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής και έτσι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε εκείνους που ακολουθούσαν την «δυτικού τύπου διατροφή» (πλούσια σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, γλυκά και ενεργειακά ποτά) και σε εκείνους που ακολουθούσαν «υγιεινή διατροφή» (έτρωγαν πολλά ψάρια, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως).

Μεγαλύτερη κινητικότητα

Στο σπέρμα όλων έγιναν εξετάσεις αξιολόγησης της κινητικότητας, της συγκέντρωσης και του σχήματος των σπερματοζωαρίων.
Η ακολούθηση της υγιεινής διατροφής σχετίσθηκε με μεγαλύτερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ το σπέρμα όσων έτρωγαν ανθυγιεινά είχε λιγότερες πιθανότητες να επιζήσει στο ταξίδι έως το ωάριο.

Η μελέτη παρουσιάσθηκε στο Όπως είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Όντρεϊ Γκάσκινς, από το Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ, το κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι πως η υγιεινή διατροφή φαίνεται να κάνει καλό στην ποιότητα του σπέρματος.

«Η μελέτη μας έδειξε πως μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, φρέσκα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και λαχανικά, βελτιώνει την κινητικότητα του σπέρματος – και αυτό σημαίνει πως περισσότερα σπερματοζωάρια είναι δραστήρια, αντί να κάθονται ακίνητα», τόνισε.

Δεύτερη μελέτη

Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη σε 100 εθελοντές από τον δρα Γιόργκε Τσαβάρο, από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ, και τους συνεργάτες του. Όπως έδειξε, η πλούσια σε τρανς λιπαρά διατροφή μειώνει την συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων.

Επιπλέον, τα σπερματοζωάρια και το σπέρμα περιέχουν περισσότερα τρανς λιπαρά.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο δρ Έντουαρτ Κιμ, πρόεδρος της Εταιρείας Ανδρικής Αναπαραγωγής & Ουρολογίας (SMRU) η οποία αποτελεί εταίρο της ASRM, είπε: «Οι επιπτώσεις της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης, αλλά ακόμα και αυτές οι πρώτες μελέτες υποδηλώνουν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην καλή διατροφή και την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών».

Υπολογίζεται, πως ένα στα έξι ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας (περίπου 250.000-300.000 στη χώρα μας) αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, με το 20-30% αυτών των περιπτώσεων να οφείλονται σε πρόβλημα που εντοπίζεται μόνο στον άντρα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πρόβλημα εντοπίζεται είτε μόνο στη γυναίκα, είτε και στους δύο.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online


    Στην κορυφή