ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΚΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ


Αυξάνονται τα κρούσματα του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο πέφτουν τα ποσοστά θανάτου εξαιτίας του και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία από 27 χώρες της Ε.Ε, περίπου 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν φέτος από καρκίνο.

Οι περισσότεροι θα είναι άνδρες. Επιπλέον, η μείωση στον αριθμό των θανάτων από καρκίνο του μαστού φαίνεται ότι θα μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών.

Παρά αυτήν την θετική εξέλιξη, ο καρκίνος του μαστού παραμένει η βασική αιτία θανάτου των γυναικών από καρκίνο. Ο καρκίνος του πνεύμονα αντίθετα, είναι αυτός που σκοτώνει περισσότερο από κάθε άλλο είδος καρκίνο τους άνδρες στην Ε.Ε.

Ερευνητές από την Ιταλία και την Ελβετία στη σχετική τους δημοσίευση στην επιθεώρηση «Annals of Oncology» προβλέπουν ότι 139 στους 100.000 άνδρες καρκινοπαθείς θα πεθάνουν μέσα στο 2012, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις γυναίκες θα είναι 85 στις 100.000. Αυτά τα νούμερα ισοδυναμούν με μείωση κατά 10% της θνησιμότητας στους άνδρες και 7% στις γυναίκες σε σύγκριση με τα αντίστοιχα νούμερα του 2007.

Η μείωση της θνησιμότητας αποδίδεται εν μέρει στη μείωση του καπνίσματος στους άνδρες αλλά και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Ωστόσο, το κόστος της επέκτασης της ζωής των καρκινοπαθών με τις νέες τεχνολογίες και τις θεραπείες συνοδευόμενο από την αύξηση του αριθμού των καρκινοπαθών, σημαίνει ότι η θεραπεία θα γίνει γρήγορα μια υπόθεση που δεν θα την αντέχουν οι προϋπολογισμοί των αναπτυσσόμενων χωρών.

«Το γεγονός ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στους θανάτους από καρκίνο του μαστού, όχι μόνο στη μέση αλλά και στις νεαρές ηλικίες, δείχνει ότι έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στις θεραπείες» καταλήγει ο Κάρλο Λα Βέκια, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου που συμμετείχε στην έρευνα.

Πηγή Εspresso
    Στην κορυφή