ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ ΧΑΣΜΟΥΡΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ


Τα έμβρυα όχι μόνο έχουν λόξυγγα, καταπίνουν ή τεντώνονται μέσα στη μήτρα της εγκύου μητέρας τους, αλλά, όπως ανακαλύπτεται τώρα, χασμουριούνται κιόλας. Μέχρι σήμερα υπήρχε διαφωνία των επιστημόνων για το εάν τα αγέννητα μωρά χασμουριούνται ή απλώς ανοίγουν το στόμα τους, αλλά μία νέα έρευνα έρχεται να βεβαιώσει ότι πολύ συχνά ισχύει το πρώτο.

Οι ερευνητές των βρετανικών πανεπιστημίων του Ντέραμ και του Λάνκαστερ, με επικεφαλής την ψυχολόγο Νάτζα Ράισλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν 20λεπτης διάρκειας βιντεοσκοπημένους υπέρηχους 15 υγιών εμβρύων (οκτώ κοριτσιών και επτά αγοριών), που βρίσκονταν μεταξύ της 24ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και τα δύο φύλα χασμουριούνται συχνά, ενώ μετά την 28η εβδομάδα παρατηρείται σταθερή μείωση του χασμουρητού.

Με βάση τη διάρκεια που το έμβρυο μέσα στη μήτρα κρατά ανοικτό το στόμα του και πόσο αργά το ανοίγει, εκτιμάται ότι πάνω από τις μισές φορές χασμουριέται. Αν και η λειτουργία και η σημασία του χασμουρητού παραμένουν άγνωστες, οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι μια φυσική διαδικασία που σχετίζεται με την ανάπτυξη του παιδιού και έτσι θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα έναν δείκτη για την υγεία του εμβρύου. «Αντίθετα με εμάς, τα έμβρυα δεν "κολλάνε" το χασμουρητό από άλλους, ούτε χασμουριούνται επειδή νυστάζουν. Μάλλον, η συχνότητα του χασμουρητού τους στη μήτρα σχετίζεται με την ωρίμανση του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την κύηση» δήλωσε η Ράισλαντ, αν και, όπως είπε, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Πέρυσι, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει σε δύο έμβρυα μέσα στη μήτρα πολύπλοκες εκφράσεις του προσώπου, σαν το γέλιο και το κλάμα, μεταξύ της 24ης και της 35ης εβδομάδας της κύησης.

Πηγή Zougla.gr


    Στην κορυφή