ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ


Ο τρόπος που βιώνουν τα παιδιά την οικονομική και κοινωνική κρίση, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου και οι νέες πρωτοβουλίες για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού θα είναι τα κεντρικά θέματα της 3ης συνάντησης της ομάδας εφήβων συμβούλων, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Την ομάδα έχει συγκροτήσει ο Συνήγορος του Πολίτη με την ιδιότητά του ως Συνήγορος του Παιδιού προκειμένου να ακούει συστηματικά τις απόψεις των ανηλίκων για θέματα προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αυτής της συνάντησης περιλαμβάνει:

συζήτηση για:
- τη νέα έρευνα των μελών της ομάδας με θέμα την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης
- την προώθηση της ασφαλούς χρήση του διαδικτύου
- την προσπάθεια του Συνηγόρου να διευρύνει την ηλεκτρονική επικοινωνία του με εφήβους, μέσω του ιστοχώρου του, www.0-18.gr

δημιουργία κειμένων και αφισών, μέσα από δημιουργικό εργαστήρι, με θέμα “διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, σήμερα!”

παρουσίαση της εμπειρίας των μελών της ομάδας που συμμετείχαν σε συναντήσεις του Δικτύου Εφήβων Συμβούλων των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού στο Μπέλφαστ και τη Βαρσοβία.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού (11 Δεκεμβρίου), το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, η ομάδα Εφήβων Συμβούλων θα παρακολουθήσει την παράσταση εφηβικού θεάτρου «Στην οθόνη φως» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Η παράσταση προσεγγίζει πολύπλευρα ζητήματα της εφηβείας, με έμφαση στην ιδιωτική ζωή, τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Στην παράσταση έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με τα δικαιώματα του παιδιού. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης και το κοινό με θέμα «Το Δικαίωμα του Εφήβου στην Τέχνη και τον Πολιτισμό».

Τη μετακίνηση των εφήβων και των συνοδών τους από άλλες περιοχές της χώρας υποστηρίζει η Aegean Airlines και τη διαμονή τους η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών και ειδικότερα σε αυτή τη συνάντηση ο Όμιλος Airotel και το ξενοδοχείο «Alexandros».


    Στην κορυφή