ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ "ΔΙΑΙΤΗΣ"... ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ


Όσοι πίνουν αναψυκτικά διαίτης, έχοντας την πεποίθηση ότι έτσι δεν πρόκειται να παχύνουν, κάνουν λάθος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα, που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.

Εδώ και δεκαετίες τα αναψυκτικά διαίτης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους θέλουν μεν να απολαύσουν τη γεύση των αναψυκτικών αλλά χωρίς να χρειάζεται να επωμιστούν τις συνέπειες που έχει η ζάχαρη στον οργανισμό τους. Δυστυχώς, πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι καταφέρνουν ακριβώς το αντίθετο.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης παρουσιάζουν κατά 70% μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους έναντι όσων δεν καταναλώνουν καθόλου αναψυκτικά, σε περίοδο 9,5 ετών. Όσοι πίνουν δύο ή και περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα είδαν 500% μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου αναψυκτικά.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί ακριβώς η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σχετίζεται τόσο με την αύξηση βάρους. Ωστόσο άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ενδέχεται να είναι ψυχολογική αντίδραση.

Συγκεκριμένα, όταν ο εγκέφαλος εντοπίζει τη γλυκιά γεύση, περιμένει να δεχθεί ζάχαρη. Όταν δεν εισέρχονται στον οργανισμό οι αναμενόμενες θερμίδες, ο εγκέφαλος αντιδρά «λέγοντας» στο σώμα να αποθηκεύσει περισσότερες θερμίδες ως λίπος.\

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή