Στοιχεία σοκ σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο του δέρματος


Τα "μελανά" χρώματα που περιγράφουν την εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος στα αμέσως επόμενα χρόνια -συχνά σε παραγωγικές ηλικίες και στο μοντέρνο κομμάτι των ευρωπαϊκών πληθυσμών - αντισταθμίζονται για πρώτη φορά φέτος από την ανακοίνωση μιας αισιόδοξης ερευνητικής επιτυχίας, που καταδεικνύει παράταση ζωής με τις εφαρμοσμένες πια "προσωπικές" και στοχευμένες γονιδιακές θεραπείες.

Οι συγκεκριμένες θεραπείες, που ανακοινώθηκαν από κορυφαίους ειδικούς επιστήμονες, στο φετινό πανευρωπαϊκό συνέδριο EADO που έγινε στην Αθήνα, κατάφεραν να αποδώσουν καρπούς ειδικά σ’ αυτήν την μορφή καρκίνου μετά από πολλές δεκαετίες έρευνας στον χώρο των γονιδιακών θεραπειών.



Επιδημιολογικά δεδομένα- στοιχεία που σοκάρουν την Ευρώπη

Στο EADO Congress παρουσιάστηκαν φέτος, εκτενώς, από ειδικούς επιστήμονες των Ευρωπαϊκών χωρών τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά χώρα και οι πιο πρόσφατες έρευνες εκτίμησης και αξιολόγησης της αυξητικής τροχιάς του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης οι προβλέψεις των ειδικών, οι οποίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιο αιφνίδια μορφή καρκίνου, που αποκαλύπτει το πρόσωπό της υπό την βλαπτική επιρροή του ήλιου σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μελλοντική απειλή.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρουν οι διεθνείς τελευταίες μελέτες, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μέγιστη αύξηση στις βορειότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και μικρότερη αύξηση στις νοτιότερες, χωρίς όμως αυτό να απαλλάσσει τις πιο εύκρατες και μεσογειακές χώρες από την ανάγκη της επαγρύπνησης και της προστασίας των πληθυσμών.

Στοιχεία που παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον καθηγητή C. Holterhues του Erasmus Medical Center στο Rotterdam φέρουν την Δανία σήμερα, το 2010, στο υψηλότερο επίπεδο συχνότητας εμφάνισης μελανώματος με 21.5/100000 ετήσια κρούσματα για τους άνδρες και 26.1/100000 για τις γυναίκες, με βάση την κλίμακα European Standardized Rates.

Η Πορτογαλία, χώρα του Νότου της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, έχει σήμερα το μικρότερο ποσοστό εμφάνισης κρουσμάτων με συχνότητα 4.6 ανά 100000 για τους άνδρες και 6.2 για τις γυναίκες, οι οποίες, σ’ όλες τις χώρες και σ’ όλες τις καταγραφές και αξιολογήσεις στην Ευρώπη, αποδεικνύεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες.
Στις προβλέψεις για τα αμέσως επόμενα χρόνια, η Σουηδία εμφανίζεται πρώτη, με κατακόρυφη αύξηση του μελανώματος στην επόμενη πενταετία. Μέχρι το 2015 αναμένεται να αυξηθούν τα περιστατικά κατά 84% στους άνδρες και κατά 86% στις γυναίκες, με τις μικρότερες συγκριτικά αυξήσεις να προβλέπονται για την Πορτογαλία και την Πολωνία.

Στην Γερμανία, το screening σε όλο τον πληθυσμό για καρκίνο του δέρματος νομοθετήθηκε πρόσφατα από την ειδική ομοσπονδιακή επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε από τον E. Breitbart, εκπρόσωπο της Asssociation of Dermatological Prevention (ADP).

Ετησίως τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος και μελανώματος είναι περισσότερα από 195.000. Έτσι, μετά τα 35 του χρόνια κάθε πολίτης στην Γερμανία έχει κατοχυρωμένο πλέον δικαίωμα και κάλυψη από τα ασφαλιστικά του ταμεία για διαγνωστική προληπτική εξέταση, η οποία, μαζί με την συνεκτίμηση του ιστορικού του ασθενούς, περιλαμβάνει και διεξοδική κλινική εξέταση από τον γιατρό σε όλα τα σημεία του σώματος, και στην κεφαλή.


Ελλάδα: Επαγρύπνηση για την έκθεση στον ήλιο στα νεότερα στάδια της ζωής - Προσοχή σε καψίματα και ηλιοθεραπείες μέχρι τα 20.

Στην χώρα μας τα δεδομένα που αφορούν την εμφάνιση της νόσου σχετίζονται, όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες μελέτες, σε μεγάλο βαθμό με την κακή κουλτούρα και την μέχρι σήμερα ελλιπή πρόληψη του ελληνικού πληθυσμού απέναντι στις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η προσωπική σχέση του κάθε ατόμου με τον ήλιο, ο αριθμός εγκαυμάτων και οι ώρες που εκτέθηκε το άτομο σε ηλιοθεραπείες ετησίως, ειδικά στα νεανικά και παιδικά χρόνια, συνθέτουν τον δείκτη επικινδυνότητας για το κάθε άτομο προσωπικά ως προς την εμφάνιση της νόσου.

Συγκεκριμένα, τα νεώτερα στοιχεία, που προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών στον ελληνικό πληθυσμό για τους παράγοντες που δημιουργούν προδιάθεση στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, παρουσιάστηκαν στο φετινό Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματολογικής Ογκολογίας από την ελληνική ερευνητική ομάδα του τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή και πρόεδρο του συνεδρίου Αλέξανδρο Στρατηγό.

Σύμφωνα με την έρευνα οι Ελληνίδες κινδυνεύουν περισσότερο από τους Έλληνες, ενώ μεταξύ των Ελλήνων του δείγματος που εξετάστηκαν στην μελέτη δεν βρέθηκε διαφορά στην επικινδυνότητα απέναντι στην ασθένεια ανάμεσα στα άτομα με ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες και σε εκείνα με πιο σκούρο χρώμα δέρματος.

Η έκθεση στον ήλιο, είτε για λόγους επαγγελματικής απασχόλησης, ή για λόγους απλής κοινωνικής δραστηριότητας, γίνεται επικίνδυνη και προδιαθεσικός παράγοντας μετά από πέντε συνολικά χρόνια. Μάλιστα, μετά από πέντε χρόνια συστηματικής επαγγελματικής έκθεσης στον ήλιο, υπάρχει στατιστική συσχέτιση με την ασθένεια, η οποία αυξάνεται όσο αυξάνεται η έκθεση στον ήλιο - επαγγελματικής φύσης - το λεγόμενο dose response.

Τα άτομα που ανήκουν στις πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων στην Ελλάδα με εκτενή δραστηριότητα συνεχούς έκθεσης στον ήλιο, όπως τα "καλοκαιρινά" επαγγέλματα (εκπαιδευτές θαλασσίων σπορ κλπ), τα τουριστικά επαγγέλματα, η αγροτική δραστηριότητα και πολλά άλλα και τα οποία σωρευτικά και πιθανώς για πολλές πενταετίες εκτίθενται στον ήλιο επικίνδυνα, απαιτείται τουλάχιστον να ενημερώνονται τακτικά για τα μέτρα πρόληψης και τον προληπτικό έλεγχο στον οποίο θα πρέπει να υποβάλλονται, βάσει των νέων στοιχείων της επιστήμης.

Ανησυχητικό επίσης για τις καθημερινές συνήθεις και την σχέση των Ελλήνων και Ελληνίδων με τον ήλιο, ειδικά σε νεώτερες ηλικίες, είναι ότι τα εγκαύματα και συνεχείς ηλιοθεραπείες τα καλοκαίρια δείχνουν να υποθηκεύουν τον κίνδυνο του οργανισμού να εμφανίσει την νόσο.

Όπως έδειξε η ίδια μελέτη του πανεπιστήμιου Αθηνών οι ώρες ηλιοθεραπείας που καθένας έχει καταβάλει κατ’ έτος μέχρι την ηλικία των 20 ετών επιβαρύνουν τον προσωπικό δείκτη επικινδυνότητας του κάθε οργανισμού για καρκίνου του δέρματος, καθώς και ο αριθμός των εγκαυμάτων που έχει υποστεί ο κάθε οργανισμός από την ηλιοθεραπεία.


διατρόφηΔιατροφή: Δίαιτα για τον ήλιο (με στοιχεία από την Μεσογειακή διατροφή)


Στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο EADO, Ιταλοί επιστήμονες παρουσίασαν για πρώτη φορά στοιχεία για τις ευεργετικές προστατευτικές ιδιότητες συγκεκριμένων τροφών από την Μεσογειακή διατροφή. Βάσει της τελευταίας μελέτης που εκπονήθηκε από το πανεπιστήμιο της Ρώμης φαίνεται να προστατεύουν τον οργανισμό από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία και την εμφάνιση του μελανώματος, της πιο δύσκολης, ως προς την θεραπεία, μορφής καρκίνου του δέρματος.

Συγκεκριμένα, η έρευνα του πανεπιστημίου της Ρώμης συνεκτίμησε τους γεωγραφικούς παράγοντες, τον βαθμό και χρόνο έκθεσης στον ήλιο, και την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και κατέληξε ότι η προστατευτική, ενάντια στην εμφάνιση του μελανώματος, δίαιτα περιλαμβάνει συστηματική, εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού και οστρακοειδών, καθημερινή κατανάλωση τσαγιού και υψηλή κατανάλωση λαχανικών (κυρίως καρότων και πράσινων λαχανικών) και φρούτων, με πρώτα (σε προστατευτική αξία) τα εσπεριδοειδή.

Δεύτερη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ρώμης εξετάζει την σχέση κατανάλωσης καφέ και μελανώματος και όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, δείχνει επίσης να έχει προληπτική προστατευτική δράση.



Οι νέες “προσωπικές” θεραπείες

Απρόσμενη επιτυχία στις "προσωπικές" γονιδιακές θεραπείες φέρνουν στην πράξη οι ερευνητικές προσπάθειες δεκαετιών. Τα "προσωποποιημένα'' νέα φάρμακα "στοχεύουν" τον καρκίνο του δέρματος βάσει του dna του κάθε ασθενούς.

Τις εξελίξεις στις καινούργιες θεραπείες παρουσίασαν κορυφαία ονόματα της έρευνας στις γονιδιακές θεραπείες, από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Οι κλινικές μελέτες, αν και όχι στο τελικό στάδιο ακόμη, υπόσχονται πολλά για την πιο δύσκολη για αποθεραπεία μορφή καρκίνου μέχρι σήμερα, μετά από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες εντατικής έρευνας στην γονιδιακή θεραπεία.



    Στην κορυφή