Στο φως το κύτταρο απo όπου ξεκινά ο καρκίνος του προστάτη


Το «μητρικό» κύτταρο από το οποίο ξεκινά ο καρκίνος του προστάτη ανακάλυψαν για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες, ανακάλυψη που μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε έγκαιρες και καλύτερα στοχευμένες θεραπείες. Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια με κατασταλμένα ανοσοποιητικά συστήματα, οι ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου Καλιφόρνιας - Λος Αντζελες (UCLA) διαπίστωσαν ότι τα βασικά κύτταρα που υπάρχουν στον προστατικό ιστό μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Αυτό που πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες ήταν ότι ένα άλλο είδος κυττάρων ευθυνόταν για την εμφάνιση αυτού του είδους καρκίνου.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη δίνει ελπίδα στους επιστήμονες για καλύτερη κατανόηση της γενετικής αλληλουχίας που πυροδοτεί τον καρκίνο του προστάτη και ίσως προσφέρει νέους στόχους για τη θεραπεία της νόσου. Και αυτό γιατί, γνωρίζοντας ότι τα βασικά κύτταρα αποτελούν τουλάχιστον μία πηγή προέλευσης του καρκίνου, μπορούν να εξετάζουν τα προκαρκινικά βασικά κύτταρα σε πρώιμο στάδιο και να ελέγχουν κατά πόσο αυτά έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν αλλαγές σε σχέση με τα απολύτως φυσιολογικά βασικά κύτταρα του προστατικού ιστού.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου διαγνωστικού δείκτη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη από τα πρώτα στάδια.

Πηγή ΕΘΝΟΣ online



    Στην κορυφή