Σπινθηρογράφημα Οστικής Πυκνότητας


Τι προσφέρει το σπινθηρογράφημα οστικής πυκνότητας;

Το σπινθηρογράφημα οστικής πυκνότητας είναι ένας ειδικός τύπος ακτίνων Χ όπου χρησιμοποιείται για να μετράει την περιεκτικότητα σε ασβέστιο των οστών συνήθως στην οσφυϊκή περιοχή (στο κάτω μέρος της πλάτης) και τα ισχία. Η εξέταση αυτή είναι γνωστή και ως μέθοδος DEXA, QDR or BMD (μέτρηση οστικής πυκνότητας).


Σε τι διαφέρει το σπινθηρογράφημα από τις ακτίνες Χ;

Το σπινθηρογράφημα οστικής πυκνότητας μετράει την περιεκτικότητα σε ασβέστιο των οστών (η οποία δεν μπορεί να εκτιμηθεί με τις ακτίνες Χ). Παρόλο που οι ακτίνες Χ μπορούν δείξουν ότι η περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι χαμηλή, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αξιόπιστο και ακόμα κάποιος που πάσχει από οστεοπόρωση μπορεί οι ακτινογραφίες να εμφανιστούν πολύ καθαρές. Μία ακτινογραφία είναι περισσότερο αξιόπιστη όταν πρόκειται για κάποιο πρόσφατο κάταγμα οστού.


Γιατί χρησιμοποιείται το σπινθηρογράφημα οστικής πυκνότητας;

Το σπινθηρογράφημα βοηθάει το γιατρό να εκτιμήσει τις πιθανότητες για κάποιο μελλοντικό κάταγμα οστού που έχει ο ασθενής που εξετάζει και πάσχει από οστεοπόρωση. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι με οστική πυκνότητα σημαντικά χαμηλότερη από την κανονική για την ηλικία και το φύλο τους είναι πιο πιθανόν να σπάσουν κάποιο κόκαλο. Αν ο ασθενής λαμβάνει κάποια θεραπεία, το σπινθηρογράφημα μπορεί να επαναληφθεί μετά από 2 χρόνια για να αξιολογηθεί η πρόοδος.



Πως πραγματοποιείται ένα σπινθηρογράφημα;


Το σπινθηρογράφημα μπορεί να χρειαστεί μεταξύ 10 και 30 λεπτά, ανάλογα με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται αλλά και τα μέρη του σώματος που εξετάζονται.
Αν πρόκειται για περίπτωση οστεοπόρωσης, συνήθως εξετάζονται η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και τα ισχία καθώς και το αντιβράχιο αφού δίνουν διαφορετική μονάδα περιεκτικότητας ασβεστίου από άλλα μέρη του σώματος. Οι ασθενείς μπορούν να φάνε πριν την εξέταση και να παραμείνουν ντυμένοι αν εφόσον τα ρούχα τους δεν έχουν μεταλλικά κουμπιά ή φερμουάρ.


    Στην κορυφή