Σιγμοειδοσκόπηση - Εξέταση του όρθου


Τι είναι η σιγμοειδοσκόπηση;

Η σιγμοειδοσκόπηση είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται για να κοιτάξουμε μέσα από το κάτω μέρος του εντέρου.
Η εξέταση δεν είναι επώδυνη αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, όπως στην περίπτωση του κολικού εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιατρός θα πρέπει να φυσήξει μία μικρή ποσότητα αέρα στο έντερο, για να δει μέσα σε αυτό με σαφήνεια.


Τι συμβαίνει πριν την εξέταση;

• Την ημέρα της εξέτασης, θα χρησιμοποιηθεί κλύσμα ή υπόθετο για να μαλακώσουν τα κόπρανα που πρέπει να εκκενωθούν από το κάτω μέρος του εντέρου.
• Ο ασθενής θα πρέπει να ξαπλώσει, συνήθως με τα γόνατα μέχρι τους αγκώνες. Αυτό καθιστά πιο εύκολη την πραγματοποίηση της εξέτασης μέσω του πρωκτού.


Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Αφού ο ιατρός εξετάσει τον πρωκτό με την βοήθεια του δαχτύλου (δαχτυλική εξέταση), χρησιμοποιείται ένα σιγμοειδοσκόπιο (ένας μεταλλικός ή πλαστικός σωλήνας).

Μέσω του σωλήνα, που είναι εφοδιασμένος με μία πηγή ενέργειας και μια πολύ μικρή κάμερα, διοχετεύεται αέρας. Το σιγμοειδοσκόπιο σπρώχνεται πολύ σιγά, περίπου 18 με 22 εκατοστά, μέσα στο έντερο και απαλά τραβιέται προς τα πίσω, καθώς ο ιατρός μελετάει πολύ προσεκτικά την επένδυση για τυχόν ανωμαλίες, όπως φλεγμονές ή όγκους.

Μπορεί επίσης να ληφθεί και βιοψία από ύποπτους ιστούς και να μελετηθούν αργότερα στο εργαστήριο.
Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να μελετήσει κανείς το χαμηλότερο μέρος του εντέρου (πρωκτός) με το σιγμοειδοσκόπιο, στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται πρωκτοσκόπιο. Έχει μήκος μόνο 7 με 10 εκατοστά, και μπορεί να εισαχθεί μόνο αφότου αφαιρεθεί το σιγμοειδοσκόπιο, επιτρέποντας τον ιατρό να μελετήσει τον πρωκτό.


Είναι αναγκαίο ο ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο;Ερωτήσεις απαντήσεις για την Σιγμοειδοσκόπηση


Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αναισθησία και σπάνια κρατάει περισσότερο από 10 με 15 λεπτά. Μετά την εξέταση, ο ασθενής μπορεί να φύγει. Μερικές φορές δίνεται ένα ελαφρύ ηρεμιστικό για να βοηθήσει τον ασθενή να παραμείνει χαλαρός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής θα χρειαστεί να φύγει από το νοσοκομείο με συνοδεία.


    Στην κορυφή