Σεξ: Άνδρες και γυναίκες σε παράλληλες διεκδικήσεις


Πριν από πενήντα χρόνια, η έννοια της ανικανότητας ήταν το μόνο πεδίο γνώσεων των σχετικών με το σεξ και αυτό μπορεί να αποδειχτεί από τα βιβλία της εποχής, αλλά και από τους επιστημονικούς τίτλους των γιατρών που ασχολούνταν με το αντικείμενο.

Ο όρος ανικανότητα υποδηλώνει τις διαταραχές στύσης στον άνδρα. Δύο άλλες σημαντικές δυσλειτουργίες, οι διαταραχές της εκσπερμάτισης και της ερωτικής επιθυμίας στον άνδρα φαίνονταν ανύπαρκτες εκείνη την εποχή.

Στις μέρες μας ένας μεγάλος αριθμός ανδρών που προσέρχονται στους ειδικούς για προβλήματα στο σεξ, επιμένουν να αγνοούν ή να μη δίνουν καμιά σημασία στην πρόωρη εκσπερμάτιση. «Τελειώνω κάπως γρήγορα», δηλώνουν απλά, «αλλά αυτό δεν με απασχολεί». Το περίεργο είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός ανδρών παρουσιάζουν διαταραχές στη στύση που δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιπλοκή παραμελημένου προβλήματος πρόωρης εκσπερμάτισης. Είναι αρκετά δύσκολο να πείσει κανείς αυτούς τους άνδρες ότι στύση και εκσπερμάτιση είναι δύο συνεργαζόμενες και αλληλένδετες λειτουργίες και πως διαταραχή της μιας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την άλλη. Στην πραγματικότητα οι άνδρες αυτοί αντιμετωπίζουν το σεξ, αλλά και τις σχέσεις των δύο φίλων με τις αντιλήψεις του 1930!


Απόλαυση

Το Φεμινιστικό Κίνημα και η διεκδίκηση της σεξουαλικής απόλαυσης από τις γυναίκες υποχρέωσε τους ειδικούς να ανοίξουν τους επιστημονικούς τους ορίζοντες. Έγινε, λοιπόν σιγά σιγά κατανοητό ότι βασική προϋπόθεση σωστής λειτουργίας στο σεξ είναι η ικανοποίηση και των δύο συντρόφων. Άρα ο άνδρας όφειλε να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, που η σύντροφός του να παίρνει χαρά μέσα από τον οργασμό της. Δύο βασικές έννοιες έχουν ήδη δημιουργηθεί: η μία είναι ο έλεγχος της εκσπερμάτισης του άνδρα και η δεύτερη η πιθανή δυσλειτουργία της γυναίκας στο σεξ. Όταν αυτές οι έννοιες εμπεδώθηκαν στα μυαλά των ειδικών, μια καινούργια επιστήμη είχε γεννηθεί: η Σεξολογία. Το πρόβλημα πια δεν ήταν μόνο η διαταραχή της στύσης του άνδρα, αλλά και η σεξουαλική λειτουργία μέσα στο ζευγάρι. Η οπτική γωνία των ειδικών είχε αλλάξει, είχε γίνει πολύ πιο πλατιά, πολύ πιο εύκαμπτη και λιγότερο απόλυτη.

Η νέα αυτή αντίληψη, βασισμένη στην ισότητα των δύο φύλων και της γυναικείας διεκδίκησης, υποχρέωσε τους ειδικούς να βρουν νέους κανόνες και να απαντήσουν σε έναν καταιγισμό νέων ερωτημάτων. Πόση πρέπει να είναι η διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής; Ποιά πρέπει να είναι η συχνότητα των επαφών; Στα ερωτήματα αυτά η απάντηση παλαιότερα ήταν αυτή που ικανοποιούσε τον άνδρα. Τώρα η απάντηση είναι αυτή που ικανοποιεί τους δύο συντρόφους.

Αυτόματα άρχισαν και οι συγκρίσεις. Πόσους οργασμούς μπορεί να πετύχει ο άνδρας, πόσους η γυναίκα; Πόσα χάδια διεκδικεί ο άνδρας από τη γυναίκα, πόσα η γυναίκα από τον άνδρα; Πόσες γυναίκες διεκδικεί ο άνδρας; Πόσους άνδρες διεκδικεί η γυναίκα;


Ιδιαιτερότητες

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να κατανοήσουμε ότι στα δύο φύλα υπάρχουν σημαντικές διαφορές και ιδιαιτερότητες, που πρέπει να μάθουμε να τις σεβόμαστε. Έτσι, ο άνδρας μπορεί να έχει μεγαλύτερη ετοιμότητα για σεξ, αλλά ο χρόνος της γυναίκας για διέγερση να είναι μεγαλύτερος. Ο άνδρας επίσης εντοπίζει περισσότερο το ενδιαφέρον του στη σεξουαλική πράξη, ενώ η γυναίκα απαιτεί συχνότερα και συναισθηματική κάλυψη.

Τέλος, έγινε αντιληπτό από όλους ότι το σεξ περνάει από τον εγκέφαλο, το συναίσθημα, τη διάθεση και απαιτεί προϋποθέσεις χρόνου, χώρου, ψυχολογικής προετοιμασίας και υγείας.

Οι διεκδικήσεις των γυναικών τρόμαξαν τους άνδρες. Η επιστήμη και η κοινωνία καλούνται να βρουν νέες ισορροπίες στη σχέση των δύο φύλων. Και ο κάθε άνδρας καλείται να αναζητήσει τις καινούργιες ιδέες και αντιλήψεις, να τις ζυμώσει στο μυαλό του, να τις κάνει κτήμα του και να λειτουργήσει με τους καινούργιους κανόνες.

Στις αρχές του 1980 η Σεξολογία είχε πάρει το δρόμο της. Αντικείμενό της ήταν οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες και στα δύο φύλα, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων και του πληθυσμού γενικότερα, καθώς και τα προβλήματα σχέσεων στο ζευγάρι. Ήταν όμως σαφές ότι η Σεξολογία δεν μπορούσε πια να είναι μόνο μια ιατρική ειδικότητα.

Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνιολόγοι ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν σε βοήθεια της καινούργιας επιστήμης και συνεργάστηκαν με τις ομάδες γιατρών που προέρχονταν από διαφορετικές ειδικότητες, ουρολόγους, γυναικολόγους, ψυχιάτρους, ενδοκρινολόγους που σχημάτισαν τις πρώτες ομάδες ειδικών. Εύκολα έγινε αντιληπτό ότι μια και μόνη ιατρική ειδικότητα δεν μπορούσε να καλύψει το ευρύ φάσμα γνώσεων και αναγκών της σεξολογίας. Τα πρώτα παραδείγματα ομάδων ειδικών ήρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα από τη Δυτική Ευρώπη.


Συντροφικότητα

Το μήνυμα της συντροφικότητας μέσα στη σεξουαλικότητα δεν έφτασε σε όλους τους άνδρες. Άλλοι το αρνήθηκαν γιατί πίστευαν ότι δεν τους ενδιέφερε. Άλλοι το απέρριψαν γιατί δεν τους βόλευε. Άλλοι το προσπέρασαν γιατί το θεώρησαν «ψιλά γράμματα». Κι άλλοι είπαν «μπόρα είναι η γυναικεία σεξουαλικότητα, θα περάσει». Συνέχισαν λοιπόν να λειτουργούν όπως παλιά. Ο άνδρας κυνηγός, ο άνδρας επιβήτορας, ο άνδρας κατακτητής, ο άνδρας ρυθμιστής. Ένα όπλο τους χρειάζεται μόνο για να επιβάλλουν της κυριαρχία τους: ένα ατσάλινο μεγάλο πέος. Ποιός θα μας το δώσει; Ποιός θα το κατασκευάσει; Κι αν το έχουμε ποια γυναίκα θα μας αρνηθεί; Ποιά γυναίκα θα μας απορρίψει; Ποιά δε θα υποταχθεί; Ποια θα προβάλλει σαν αντίλογο τη συναισθηματικότητά της; Το αίτημα βρήκε γρήγορα ανταπόκριση. Η επιστήμη κάνει θαύματα στις μέρες μας. Η οδοντιατρική πέρασε από τις κλασικές μασέλες στα φυτευτά δόντια. Οι μεταμοσχεύσεις δίνουν και παίρνουν. Γιατί όχι και μεταμόσχευση πέους; Ποιός όμως μπορεί να ξέρει αν σε μια γωνιά της γης προχωρεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταμόσχευσης πέους σε πιθήκους; Για όλα υπάρχουν επιδοτήσεις και χορηγοί σήμερα!


Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας-Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου
www.sexmedic.gr

Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή