ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΕΟΦ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, η διοίκηση του ΕΟΦ και υπηρεσιακοί παράγοντές.

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά καθώς και το πλαίσιο των εγκρίσεων κυκλοφορίας των νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

Για τις αποφάσεις που ελήφθησαν ο κ. Σαλμάς δήλωσε:

«Για τις ελλείψεις των φαρμακευτικών προϊόντων μια από τις βασικές αιτίες είναι οι μειωμένες τιμές των φαρμάκων που υπάρχουν πλέον στην χώρα μας,. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των παράλληλων εξαγωγών από φαρμακαποθήκες και στην συνέχεια οδηγεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο, να περιορίζουν την διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Παρατηρήσαμε κάποια δυσλειτουργία στην αγορά, ότι γίνεται δηλαδή κατάχρηση αυτής της διαδικασίας της νόμιμης των παράλληλων εξαγωγών που δημιουργεί πρόβλημα σε πάρα πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα στο να τα βρει ο ασθενής. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο και πολύ συγκεκριμένα θα ζητήσουμε απόλυτο λεπτομερές έλεγχο από τις πωλήσεις για το 2012 για όλα τα φαρμακεία ώστε να ελέγξουμε ποια φαρμακεία πώλησαν παράνομα ως μη δικαιούντο σε φαρμακαποθήκες φαρμακευτικά προϊόντα. Δεύτερον θα επιβληθεί απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για τρεις μήνες τουλάχιστον σε όσα φαρμακευτικά προϊόντα διαπιστωθεί από το Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ότι βρίσκονται σε έλλειψη. Τρίτον οι φαρμακαποθήκες θα υποχρεώνονται να τηρούν τον νόμο και την κοινοτική οδηγία εφ’ εξής που δεν την τηρούν και θα στέλνουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων κάθε μήνα τις αγορές και τις πωλήσεις τους και βεβαίως από προχθές είναι υποχρεωμένες να τηρούν τον νόμο κάτι το οποίο δεν ίσχυε μέχρι σήμερα. Ο νόμος λέει για τα φάρμακα τα οποία εξάγονται παράλληλα θα πρέπει να διαγράφονται με ανεξίτηλο μελάνι οι ταινίες γνησιότητας, να αποκολλώνται και να πηγαίνουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτό δεν γίνεται μέχρι σήμερα δεν τηρούν τον νόμο και εφ’ εξής θα επιβληθούν αυστηρότατες ποινές αν δεν συμβεί αυτό. Από την ώρα που δεν γίνει αυτό και το κουτί εξαχθεί χωρίς το κουπόνι μπορεί κάποιος, κι αυτό θα το διορθώσουμε, να σβήσει τον κωδικό πάνω στο κουτί και να πει την πορεία του κουτιού όπου έχει εξαχθεί. Αυτό τελειώνει συζητήσαμε και το πώς θα αλλάξουμε την εκτύπωση της ταινίας γνησιότητας στο κουτί, αλλάζει αυτό το σύστημα όλο πλέον ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα σε κανέναν να ξαναδημιουργήσει φαινόμενα σαν αυτά που είδαμε από τους ελέγχους τόσο του ΣΔΟΕ όσο και των άλλων αρμοδίων οργάνων, ταινίες γνησιότητας που προέρχονται από κουτιά τα οποία εξάγονται να έρχονται παρανόμως και να κολλώνται πάνω σε συνταγές και να τις πληρώνει το ασφαλιστικό σύστημα δύο και τρεις φορές.


Όσον αφορά στα μέτρα για την βελτίωση της αδειοδότησης φαρμακευτικών σκευασμάτων ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας τόνισε :

«Όπως γνωρίζεται ό Εθνικός Οργανισμό Φαρμάκων είναι ο Οργανισμός ο οποίος εγκρίνει τις άδειες κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Προχωρούμε σε αναβάθμιση του ΕΟΦ με διοικητικό προσωπικό ώστε να μπορεί να συντομεύεται η διαδικασία έγκρισης αδειοδότησης κυκλοφορίας των φαρμακευτικών προϊόντων των νέων φακέλων που υποβάλλονται στον ΕΟΦ και με στόχο ο ΕΟΦ και η χώρα μας να γίνει χώρα αναφοράς εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων φαρμακευτικών προϊόντων για όλη την Ευρώπη».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας δήλωσε:

«Είναι η τρίτη φορά που ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς επισκέπτεται τον ΕΟΦ μέσα στους λίγους μήνες της θητείας του και αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό διότι μας δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του , κάτι το οποίο δεν το είχαμε ζήσει τα προηγούμενα 2,5 χρόνια της θητείας μας εδώ στον ΕΟΦ.

Η παρουσία του μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες ευθύνες που έχουμε αναλάβει.

Αναφέρθηκε ο υπουργός στις ελλείψεις. Με βάση και τις δικές του οδηγίες, έχουμε ήδη προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών σε 30 προϊόντα , τα οποία ήταν σε έλλειψη. Τώρα διερευνούμε τις νέες καταγγελίες για ελλείψεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής .

Είναι για 140 φάρμακα αυτά τα οποία αναφέρονται από τον Φ.Σ.Α. Μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες ο ΕΟΦ θα ξέρει ποια από αυτά είναι πραγματικά σε έλλειψη και θα προχωρήσουμε, όπως είπε ο υπουργός, σε απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων αυτών τουλάχιστον για 3 μήνες.

Θέλω όμως επίσης να πω ότι στο θέμα των ελλείψεων ευθύνη φέρουν και ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες που για διάφορους λόγους έχουν μειωμένη προμήθεια των προϊόντων τους στην αγορά το τελευταίο διάστημα.

Αν διαπιστώσουμε ότι αυτή η μειωμένη προμήθεια δεν αποκαθίσταται άμεσα και ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση το νόμο, θα εισηγηθούμε στο Υπουργείο Υγείας να επιβληθούν κυρώσεις, όπως κάναμε και στο παρελθόν σε αυτές τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Επίσης θα προχωρήσουμε στο να ερευνήσουμε, γιατί υπάρχουν καταγγελίες και για αυτό όπως αναφέρθηκε ο Υπουργός, στο ότι υπάρχουν φαρμακεία που παρανόμως συμμετέχουν σε αγοροπωλησίες φαρμάκων με παράνομες ή νόμιμες φαρμακαποθήκες για εξαγωγική δραστηριότητα, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σωστά το σύστημα των ελλείψεων πρέπει να έχουμε έγκαιρη πληροφόρηση. Για τον λόγο αυτό, εδώ και 2 μήνες έχουμε καθιερώσει εδώ στον ΕΟΦ μια νέα δικτυακή εφαρμογ , ώστε όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι στη χώρα θα αναφέρουν καθημερινά όποια έλλειψη αντιμετωπίζουν στη περιοχή τους.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από τους φαρμακευτικούς συλλόγους. Θα μας βοηθούσε πάρα πολύ αν τίθεντο σε εφαρμογή αντί από τη χρονοβόρα διαδικασία να ενημερωνόμαστε από δημοσιεύματα του Τύπου για διάφορες ελλείψεις και να διερευνούμε μετά αν υπάρχουν οι ελλείψεις αυτές και το μέγεθός τους.

Έτσι ζητήσαμε εχθές με νέα εγκύκλιο προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας να ανταποκριθούν στη νέα αυτή εφαρμογή».




    Στην κορυφή