ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, στη χθεσινή Γενική Συνέλευση τους, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους με άρση της πίστωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, ανακοίνωσαν σήμερα πως,
"Μέχρι σήμερα, καμία από τις υποσχέσεις των αρμοδίων δεν έχει υλοποιηθεί πλην της πληρωμής εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, των συνταγών μηνός Νοεμβρίου 2011, που έπρεπε να πληρωθούν μέχρι 15 Ιανουαρίου 2012. Σε αυτήν την περίπτωση δεν τίθεται θέμα παραχώρησης, εφόσον ούτως ή άλλως αυτό αποτελεί συμβατική υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ.

Ζητούμε:

1. Την αποπληρωμή του ποσού των 60 εκ. Ευρώ που αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου των χρωστούμενων του περασμένου έτους από το Δημόσιο, εντός του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις προ ημερών υποσχέσεις των Υπουργών Σαχινίδη και Κουτρουμάνη. Για το υπόλοιπο χρέος να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση με οριστική και δεσμευτική ημερομηνία αποπληρωμής.

2. Τον ορισμό τακτικών ημερομηνιών μηνιαίων πληρωμών μας από το νέο ταμείο ΕΟΠΥΥ για όλο το 2012, ώστε να μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις αμέτρητες υποχρεώσεις μας. Ήδη, βάσει της συλλογικής σύμβασης, αυτές οι ημερομηνίες έπρεπε να έχουν ορισθεί από το τέλος του προηγούμενου έτους.

3. Παραμονή του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στα σημερινά επίπεδα, τα οποία μόλις και μετά βίας επιτρέπουν τη συνέχιση λειτουργίας του φαρμακείου. Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό κέρδους έχει ήδη μειωθεί από τις εκπτώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων και από το μεγάλο κόστος χρηματοδότησης των φαρμακείων μέσω τραπεζών. Τεράστια ζημία έχει προκληθεί στα φαρμακεία και λόγω των μειώσεων των τιμών φαρμάκων. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι μειώσεις, αφαιρεί από τα φαρμακεία τη δυνατότητα να προωθήσουν το απόθεμά τους στην αγορά και φτάνει μόνο να αναφέρουμε ότι μέσα στο 2011, οι τιμές των φαρμάκων άλλαξαν 4 φορές με αντίστοιχες ζημίες για το απόθεμα των φαρμακείων.

4. Να παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει ο εκβιασμός εκ μέρους των προμηθευτών μας, οι οποίοι απαιτούν πληρωμές των προϊόντων τους από τους φαρμακοποιούς τοις μετρητοίς, ενώ τα ταμεία καθυστερούν να μας πληρώσουν ακόμα και 7 μήνες.

5. Τη διόρθωση του λάθους (σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου), το οποίο αφορά την επιστροφή των εκπτώσεων προς τους φαρμακοποιούς από τους προμηθευτές τους, και τις οποίες προ μηνών κατήργησε υπέρ της βιομηχανίας. Ελπίζουμε σε άμεση ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων μας, ώστε να αρθούν άμεσα και οι κινητοποιήσεις μας. Οι αρμόδιοι έχουν πλέον την ευθύνη αλλά και τη δυνατότητα της εξομάλυνσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στους ασφαλισμένους των ταμείων".




    Στην κορυφή