ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ


Από τις 10 έως 14 Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό νησί της Κω Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής (EuSEM) και η Αμερικανική Ακαδημία Επείγουσας Ιατρικής (ΑΑΕΜ) συνδιοργανώνουν, με την υποστήριξη και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής, ένα από τα μεγαλύτερα Συνέδρια Επείγουσας Ιατρικής στον Κόσμο, το: 6ο Μεσογειακό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής 6th Mediterranean Emergency Medicine Congress (6th MEMC)

Τα Μεσογειακά Συνέδρια Επείγουσας Ιατρικής αποτελούν ένα θεσμό, που ξεκίνησε το 2001 στη Stressa στη βόρειο Ιταλία, και συνεχίζεται ανά διετία σε μια Μεσογειακή χώρα, το 2003 στην Ισπανία (Sitges), το 2005 στη Γαλλία (Nice), το 2007 στη νότια Ιταλία (Sorrento) και το 2009 στην Ισπανία (Valencia).

Αποτελεί εξαιρετική τιμή για τη χώρα μας το ότι η Κως φιλοξενεί φέτος αυτό το συνέδριο, που μαζί με τα Ευρωπαϊκά Συνέδρια Επείγουσας Ιατρικής σηματοδοτούν και αναδεικνύουν τα επιτεύγματα στο χώρο της Επείγουσας Ιατρικής στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Το Συνέδριο αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα, για έναν ακόμη λόγο. Η Επείγουσα Ιατρική, παρά τις συνεχείς και πολυετείς προσπάθειες για την καθιέρωσή της, δεν έχει αναγνωρισθεί σαν ειδικότητα στην Ελλάδα, μία από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες. Το αποτέλεσμα είναι η ελλειπής οργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και η αναποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών με επείγοντα προβλήματα, από γιατρούς με ανεπαρκή ή καθόλου εκπαίδευση στο αντικείμενο αυτό. Την ανάγκη οργάνωσης των υπηρεσιών Επειγουσών Φροντίδων αναδεικνύει όλο και πιο επιτακτικά η οικονομική κρίση, που συχνά οδηγεί τους κάθε μορφής ασθενέστερους να ζητούν βοήθεια στα ΤΕΠ, τη μοναδική πηγή παροχής υπηρεσιών υγείας, ακόμα και σε πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Το Συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία στους περισσότερους από 1200 συνέδρους από 70 περίπου χώρες, να παρακολουθήσουν διαλέξεις και φροντιστηριακές ασκήσεις σε θέματα αιχμής της Επείγουσας Ιατρικής από 135 καταξιωμένους ομιλητές, αλλά και διεθνείς προσωπικότητες της ειδικότητας, και να παρακολουθήσουν πάνω από 800 ελεύθερες ανακοινώσεις. Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, κατά την επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου, οι σύνεδροι θα έχουν το προνόμιο να παρακολουθήσουν στο Ασκληπιείο της Κώ την τελετή του Όρκου του Ιπποκράτη, ευγενική προσφορά της δημαρχιακής αρχής της Κω.


    Στην κορυφή