ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΠΑΤΟΥΛΗ


Με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) Γ. Πατούλης, μαζί με εκπρόσωπους επιστημονικών και συνδικαλιστικών Φορέων, προκειμένου να τον ενημερώσουν για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τόσο τον ιατρικό κόσμο, όσο και το χώρο της Υγείας γενικότερα.

Ο κος Πατούλης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση που παρείχε στον κ. Σαμαρά στα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του νεοσύστατου φορέα πρωτοβάθμιας υγείας , του ΕΟΠΥΥ. Υπογράμμισε ότι ο ΕΟΠΥΥ εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με πρόχειρο τρόπο, χωρίς να εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας.

Τόνισε ότι ο Ι.Σ.Α. και το σύνολο του Ιατρικού κόσμου είναι απολύτως σύμφωνοι με τη δημιουργία και λειτουργία ενός ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας ,ο οποίος όμως θα πρέπει να διασφαλίζει : την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού από τον ασθενή τον ουσιαστικό και αποτελεσματικό έλεγχο των δαπανών, προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος εξορθολογισμός τη διασφάλιση του δικαιώματος του ιατρικού προσωπικού που θα συμμετέχει στον ενιαίο φορέα ότι θα μπορεί να ασκεί το λειτούργημά του με τρόπο που θα σέβεται την επιστημονική και επαγγελματική του αξιοπρέπεια. τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους ιατρούς συμβεβλημένους και μη, με αξιοπρεπή αμοιβή για την ιατρική επίσκεψη και κατά πράξη. την ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους αλλά και γνωστοποιηθέντες καθαρούς και σαφείς κανόνες για τους παρόχους Υγείας ιατρούς, συμβεβλημένους.

Επισήμανε ότι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να διαθέτει το νέο σύστημα που θα ενοποιήσει τους φορείς Υγείας, κάτι όμως που δεν συμβαίνει σήμερα , με ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, το οποίο όχι μόνο δεν κάνει τα αυτονόητα, αλλά αντίθετα προωθεί την απελευθέρωση της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, σαν να πρόκειται για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα κι αδιαφορώντας για τις προφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων αμιγώς ιατρικών υπηρεσιών , όταν αυτές παρέχονται από
εμπόρους και όχι λειτουργούς της Υγείας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της συσσωρευμένης οφειλής που ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που χρωστάει ο ΟΠΑΔ στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, ζητώντας να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση της καταβολής των χρημάτων από την Πολιτεία, με συγκεκριμένοmχρονοδιάγραμμα και τρόπο αποπληρωμής.

Ανέφερε επίσης το ζήτημα των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται στο Σύστημα Υγείας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Ενώ επανέλαβε την πρόταση των ιατρικών συλλόγων να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ, μεmστόχο την αναβάθμιση των υποδομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Τέλος, επανέλαβε την άποψη που διατύπωσε και στους άλλους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, ότι ο ΙΣΑ εμμένει στην ανάγκη να υπάρξει υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ τόσο για τους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και για τους μη συμβεβλημένους που θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά.

Ο κ. Σαμαράς άκουσε με προσοχή τις απόψεις και τα ζητήματα που τέθηκαν από τον ΙΣΑ και τους υπόλοιπους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τόσο του νέου ΕΟΠΥΥ, όσο και του ΕΣΥ γενικότερα.

Στη συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρευρέθησαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ κ.κ. Ρέντης, Μπατάκης, Θεμιστοκλέους, Ζαφειρίου, Πατσουράκος, Δρίτσας. Ο Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και Γ.Γ. του Ι.Σ.Α. Σ. Τσούκαλος. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Μ. Βλασταράκος, η Πρόεδρος του ΙΣ Πειραιά Β. Ανεμοδουρά, , ο πρόεδρος των Συμβασιούχων ΙΚΑ και μέλος ΔΣ ΙΣΑ Π. Ψυχάρης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου .

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υποδέχτηκαν τους ιατρικούς φορείς οι Τομεάρχες και τα στελέχη του Τομέα Υγείας Θ. Γιαννόπουλος, Γ. Γιακουμάτος, Π. Μελάς και Μ. Αγγελάκας.

    Στην κορυφή

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΠΑΤΟΥΛΗ


Με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά , παρουσία του Υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γ. Πατούλης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα που είχε διατυπώσει ο Ι.Σ.Α. με την από 28/11/2013 επιστολή που είχε αποστείλει προς το Γραφείο Πρωθυπουργού.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. συνομιλώντας με τον Πρωθυπουργό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα μορατόριουμ μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των γιατρών, με σκοπό να ξεπεραστεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί.

Απαιτείται να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συναίνεση, η οποία θα επιτευχθεί με διάλογο, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το χώρο της Υγείας κι έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών.

Ο κ. Πατούλης επανέλαβε τις απόψεις του Ι.Σ.Α., όσον αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας όλων για την εξεύρεση μιας οριστικής και δημιουργική λύσης , να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που σε λίγες μέρες θα «αιωρούνται» μέσα στο σημερινό Σύστημα Υγείας, να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Πατούλης δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία στην ιδιαίτερη συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό, παρουσία του Α. Γεωργιάδη, Υπουργού Υγείας, να τον ενημερώσω προσωπικά και να του επαναλάβω δια ζώσης τις απόψεις του Ι.Σ.Α. και τις λύσεις που προτείνουμε για να ξεπεραστεί η σημερινή δύσκολη κατάσταση στο χώρο της Υγείας. Οι λύσεις που έχει προτείνει ο Ι.Σ.Α. για τους ιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι τρεις:

1) η μετάβαση τους σε μοντέλο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με βαθμολόγιο

2) η μερική και όχι αποκλειστική τους απασχόληση

3) η διατήρηση των ιατρείων τους ως ελευθεροεπαγγελματίες συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με τις 300 επισκέψεις.

O Πρωθυπουργός επιθυμεί στο πλαίσιο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, που θα διασφαλίζει τους ιατρούς – λειτουργούς του συστήματος και την επιθυμία αυτή μετέφερε και στον Υπουργό. Κι εγώ με τη σειρά μου του επιβεβαίωσα ότι και η πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου επιθυμεί να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, αρκεί να διασφαλίζεται αφενός το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αφετέρου, η δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των γιατρών και ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νέο σύστημα, αλλά και η δυνατότητα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να επιλέξουν την εργασιακή τους σχέση.


    Στην κορυφή