ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΙΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


Το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) συναντήθηκε, χθες (10.11.2012) με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λυκουρέντζο και συζήτησε τα θέματα που αφορούν τους ιατρούς την υγεία και την περίθαλψη γενικότερα.

"Τονίσαμε για μια ακόμη φορά, στον υπουργό την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με κίνδυνο επικείμενης κατάρρευσης. Επισημάναμε την αδυναμία λειτουργίας πολλών νοσοκομείων, λόγω έλλειψης έμψυχου αλλά και άψυχου υλικού, τα μεγάλα κενά σε προσωπικό που δεν πληρούνται, τις ελλείψεις των αναλώσιμων υλικών που καθιστούν προβληματικές επείγουσες ιατρικές πράξεις, τις επί μήνες απλήρωτες εφημερίες που σε συνδυασμό με την μεγάλη περικοπή των αποδοχών καθιστούν προβληματική την επιβίωση των ιατρών." επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου:


"Υπογραμμίσαμε τη μεγάλη οργανωτική, λειτουργική και οικονομική αδυναμία του ΕΟΠΥΥ, την κακοήθη μέχρι σήμερα πορεία του, που εάν συνεχιστεί θέτει σε κίνδυνο ιατρούς και ασφαλισμένους. Ζητήσαμε να ενισχυθεί με γενναία χρηματοδότηση ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του, απέναντι στους παροχους υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιατρούς, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα κλπ). Επιπλέον, ζητήσαμε να εξοφληθούν, το συντομότερο δυνατόν, οι οφειλές των παρελθόντων ετών των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι η κατάσταση λειτουργίας πολλών ιατρείων και εργαστηρίων είναι οριακή. Όπως επίσης, και την τακτική αποπληρωμή των παροχων υγείας από την λειτουργία του και εφεξής. Το κράτος οφείλει να πληρώνει έγκαιρα τις εφημερίες των ιατρών και να περιορίσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμποδίζουν τις πληρωμές.


Ζητήσαμε νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή, από τη νέα αδειοδότηση, των ιατρείων και εργαστηρίων που λειτουργούν προ του Π.Δ 84/2001.


Διαμαρτυρηθήκαμε για την ανακοστολόγηση εργαστηριακών-διαγνωστικών εξετάσεων ερήμην των αρμοδίων φορέων και οργάνων.


Οι μεγάλες περικοπές στην χρηματοδότηση της υγείας αντανακλώνται στις παροχές υγείας και περίθαλψης των ασθενών που καθίστανται προβληματικές εγκυμονώντας μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης των πολιτών. Η ανθρωπιστική κρίση την οποία βιώνει η ελληνική κοινωνία πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία.


Ο υπουργός υποσχέθηκε να προσπαθήσει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, να εξοφλήσει τα παλαιά χρέη προς τους παροχους υγείας, να απαλλάξει με νομοθετική ρύθμιση, από τη νέα αδειοδότηση, τα παλαιά ιατρεία και εργαστήρια και να διορθώσει τις τιμές ορισμένων εξετάσεων που ανακοστολογήθηκαν.


Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διεκδικεί από την πολιτεία να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του συστήματος υγείας, τις παροχές των ασθενών, τους όρους λειτουργίας του ιατρικού προσωπικού και την εν γένει διατήρηση ενός ανεκτού κοινωνικά επιπέδου περίθαλψης.


Η συστράτευση όλων στο δύσκολο περιβάλλον που ζούμε είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθεί η περαιτέρω αποδυνάμωση της ιατρικής μας λειτουργίας με όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις για την υγεία και την περίθαλψη του ελληνικού λαού."


    Στην κορυφή

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΙΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
26/10/2015

Η λειτουργία του ΠΕΔΥ, η ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και οι κενές θέσεις ιατρών και προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία, απασχόλησαν τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, συζητήθηκαν επίσης η αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας, η ιατρική διαφήμιση, η νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας.

Τα θέματα που τέθηκαν από τον Π.Ι.Σ. είναι τα ακόλουθα:

- Η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την σύγχρονη ιατρικής λειτουργία, η οποία εδώ και καιρό έχει υποβληθεί στο Υπουργείο και δεν δημιουργεί κανένα δημοσιονομικό κόστος.

- Η αναμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος 84/2001, σε σχέση και με την άκρατη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος και την πλανοδιακή άσκηση της ιατρικής.

- Η ιατρική διαφήμιση, η οποία στις ημέρες μας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δημιουργούνται προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, παραβίασης της ιατρικής δεοντολογίας και μετατροπή της ιατρικής λειτουργίας σε εμπορεύσιμο είδος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να προωθήσει τις ρυθμίσεις εκείνες, οι οποίες θα σταματήσουν το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, το οποίο θίγει ιατρούς και πολίτες.

- Η λειτουργία του ΠΕΔΥ όσον αφορά τους ενταγμένους στο ΕΣΥ ιατρούς, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους άλλους υπηρετούντες. Όσον αφορά τους υπηρετούντες ιατρούς με δικαστικές αποφάσεις, χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, ζητήθηκε η ένταξη σε προσωποπαγείς θέσεις και η επαναπρόσληψη επίσης σε προσωποπαγείς θέσεις, όσων απομακρύνθηκαν προκειμένου να διατηρηθεί η έστω και υποτυπώδης λειτουργία της ΠΦΥ. Η στήριξη και οργάνωση των μονάδων του ΠΕΔΥ, και της ΠΦΥ γενικότερα, ως πύλης εισόδου στο σύστημα, είναι αναγκαία τη σημερινή εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης.

- Νοσοκομεία: Ταχεία διεκπεραίωση προσλήψεων ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, με ευελιξία στη διαδικασία πρόσληψης μονίμων ιατρών του ΕΣΥ. Οι επικουρικοί ιατροί δίνουν μόνο προσωρινές λύσεις. Το σύστημα της νοσοκομειακής περίθαλψης πρέπει να ανανεωθεί και να ενδυναμωθεί με ταχεία πρόσληψη μονίμων ιατρών. Είναι επιτακτική η ανάγκη η ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, διότι οι ελλείψεις δημιουργούν προβλήματα που οδηγούν ακόμη και στην αναστολή λειτουργίας τμημάτων και κλινικών.

- ΕΟΠΥΥ: Οργανωτική, λειτουργική και οικονομική ανασυγκρότηση του Οργανισμού. Σύναψη ανοιχτών συμβάσεων με όσους ιατρούς το επιθυμούν, με αύξηση της προκήρυξης των ιατρικών επισκέψεων (από τα περίπου 8 εκ. στα 30 εκ.), προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού. Αναβάθμιση της ιατρικής αμοιβής. Νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων των ιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλος του έτους, οι οποίες έχουν λήξει από τις 30/6/2015, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποζημίωσή τους. Νέο πλαίσιο συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ με τη συνεργασία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

- Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το 2011, οι οποίες αφορούν ποσό ύψους 300εκατ. ευρώ, δεν εκκαθαρίστηκαν μέχρι τις 31/12/2014 και επιστράφηκαν στο ΓΛΚ. Η νομοθετική ρύθμιση πρέπει να προβλέπει την μεταφορά αυτών των ποσών μέχρι το τέλος του 2015, προκειμένου να αποδοθούν στους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Επίσης, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για την απευθείας μεταφορά των εισφορών ασθένειας στον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία, που παρανόμως τις παρακρατούν. Ακόμη, πρέπει να αποδοθούν - όπως έχει ζητήσει το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ – οι οφειλόμενες εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρόχων αγγίζουν τα 1,8 δισ. ευρώ.

- Προώθηση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και της πλήρους ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος για τον εξορθολογισμό του, της επιστημονικής εφαρμογής μέσω πρωτοκόλλων της ιατρικής λειτουργίας και της real-time παρακολούθησης του συστήματος υγείας για αποφυγή κατασπατάλησης πόρων.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος κατά την παρέμβασή του τόνισε στον Υπουργό Υγείας ότι μέσα από συνέργειες και τις δημοσιονομικές προσαρμογές, τις οποίες έχουμε υποχρεωθεί να εφαρμόσουμε, πρέπει να αναζητήσουμε την προώθηση λύσεων με ορατά αποτελέσματα. Μέσα από τη συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών πρέπει να γίνει προσπάθεια ανακατανομής των δαπανών για την υγεία, εντός του προϋπολογισμού, διότι με τις δημόσιες δαπάνες υγείας, που αγγίζουν το 4% του ΑΕΠ, δεν είναι δυνατόν να έχουμε ασφαλές σύστημα υγείας χωρίς μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων πολιτών.

Ο Υπουργός Υγείας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας από τον πλευρά τους κατέγραψαν τις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Αναφέρθηκαν στην προώθηση των προσλήψεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και γενικότερα στην πρόθεσή τους, μέσα από ανοιχτό διάλογο και βάσει των δυνατοτήτων τους, να κάνουν παρεμβάσεις ώστε το σύστημα υγείας το οποίο πραγματικά παρουσιάζει ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα να μπορέσει να σταθεί όρθιο.

Συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΙΣ

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Έγινε αποτίμηση της συνάντησης με τους Υπουργούς και αποφασίστηκε να καταρτιστούν λεπτομερείς εισηγήσεις για όλα τα θέματα από ομάδες εργασίας.

Συζητήθηκε επίσης το ασφαλιστικό ζήτημα, το οποίο είναι στην επικαιρότητα και αφορά το Ταμείο των Υγειονομικών (ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ). Όπως αναφέρθηκε, με την πρόσφατη κατάργηση των ευνοϊκών διατάξεων για μετάπτωση σε κατώτατη ασφαλιστική κλάση των ιατρών από 1/1/93, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Αποφασίστηκε η συνεργασία με τους άλλους φορείς του Ενιαίου Ταμείου (Μηχανικούς, Νομικούς κλπ.) ώστε να γίνουν κοινές παρεμβάσεις, με άξονα την ανεξαρτησία του Ταμείου.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ιατρικής διαφήμισης όπως αναφέρθηκε και στους Υπουργούς, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, κυρίως νομοθετικής φύσεως, προς την κατεύθυνση των εμπορικών επιχειρήσεων υγείας, ώστε το ιατρικό μέρος τους να αφορά το υπουργείο Υγείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθίσταται δυνατός ο έλεγχος της εφαρμογής της ιατρικής δεοντολογίας και νομοθεσίας. Το θέμα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την Πολιτεία και όλη την κοινωνία, διότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τα μικρομεσαία εργαστήρια και ιατρεία πλήττονται αφού δεν έχουν επί της ουσίας καμία προστασία.

Τέλος, αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με κυρίαρχα αιτήματα το ασφαλιστικό, τις φορολογικές και δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις.
    Στην κορυφή