ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΙΣ ΜΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συναντήθηκε την Παρασκευή 26.10 με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, στo πλαίσιο των συναντήσεων του πανεπιστημονικού μετώπου (ιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί κλπ) με τους φορείς της πολιτείας για τα κοινά προβλήματα των κλάδων.



Θέσαμε υπόψη του υπουργού τα φλέγοντα ζητήματα του χώρου μας και ζήτήσαμε:



- Να μην ενταχθεί ο κλάδος υγείας των υγειονομικών (ΤΣΑΥ) όπως και οι άλλοι κλάδοι υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, μέχρι 31.12.2012 όπως ορίζει η υπουργική απόφαση Ρουπακιώτη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας.



Τονίσαμε στον υπουργό ότι η άμεση αυτή ένταξη γίνεται για να στηρίξουν τα αποθεματικά των κλάδων υγείας του ΕΤΑΑ, τρέχουσες ανάγκες του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι θνησιγενής και αναζητά εναγωνίως «ανάσα ζωής».



- Άμεση εξόφληση των οφειλομένων (μέχρι 31.10.2011), προς τους ιατρούς, από τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, που είναι υποχρέωση του κράτους.



- Συμψηφισμό των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιατρούς με τις υποχρεώσεις των ιατρών προς το κράτος και τρίτους (τράπεζες κλπ).



- Μη εφαρμογή των άγριων φορολογικών μέτρων, όπως σχεδιάζονται και διαρρέονται με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές (28-35%) από το 1ευρώ και τα υψηλά τέλη επιτηδεύματος, διότι αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα στη λειτουργία των μικρών και μεσαίων ιδιωτικών ιατρείων.



- Μη περαιτέρω περικοπές (μέχρι σήμερα έχει υποστεί μείωση 40%) στο ήδη χαμηλό μισθολόγιο των νοσοκομειακών ιατρών, διότι αυτό θα σημάνει την πλήρη αποδυνάμωση, ηθική, υλική και σωματική των νοσοκομειακών ιατρών, οι οποίοι με φιλότιμες προσπάθειες στηρίζουν τη λειτουργία των νοσοκομείων.



- Μείωση της υψηλής (55%) προκαταβολής φόρου εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα, για το επόμενο έτος.



Η μόνη θετική απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν ότι σχεδιάζεται ρύθμιση για συμψηφισμό των οφειλών των ιατρών προς την εφορία, με τα οφειλόμενα προς τους ιατρούς από τα ασφαλιστικά ταμεία, που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.



Ζητάμε για μια ακόμη φορά από την πολιτεία να σταθεί απέναντι στα προβλήματα του ιατρικού κόσμου, που είναι και προβλήματα της περίθαλψης, με προσοχή και διάθεση θετικής αντιμετώπισης, διότι η αποδυνάμωση του ιατρικού λειτουργήματος θα επιφέρει μεγάλες και δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος υγείας της χώρας.




    Στην κορυφή