ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΑ ΜΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ


Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τα θέματα σχετικά με την Δημόσια Διαβούλευση για τα κριτήρια αξιολόγησης ιατρικών εργαστηρίων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης, ο Ταμίας του ΙΣΑ κος Πατσουράκος, από την ΠΟΣΙΠΥ ο Πρόεδρος της κος Αναγνώστου , ο γενικός γραμματέας κος Κλεινάκης, από το Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ο Πρόεδρος κος Βουγιούκας, ο Γενικός Γραμματέας κος Καραμηνάς, από τον Σύνδεσμο Ελληνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών ο πρόεδρος κος Χατζηπαναγιώτου, από την ΠΕΕΒΙ ο Πρόεδρος κος Κραμποβίτης, ο Γενικός Γραμματέας κα Μπούτρη, η Αντιπρόεδρος κα Καζαμάρη , η ειδική Γραμματέας κα Καρούσου, ο επίτιμος πρόεδρος κος Πλακιώτης, η ταμίας κα Κεχαγιά, από το Σύνδεσμο Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών ο πρόεδρος κος Χατζηπαναγιώτου, από τη Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων Ελλάδος κος Γεωργακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας κος Ψαλιάκος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα σοβαρότατα θέματα που προκύπτουν από τη δημόσια διαβούλευση για τα κριτήρια αξιολόγησης ιατρικών εργαστηρίων που ανήρτησε ο ΕΟΠΥΥ, στη προσπάθεια του να αναγνωριστεί ως ο πλέον κατάλληλος φορέα για τη πιστοποίηση των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων των εργαστηριακών ιατρών και των διαγνωστικών κέντρων υποστήριξαν ότι "οι κατευθυντήριες οδηγίες αναπαραγάγουν το ISO 9001-2001 και το ISO 15189-2007. Τα Ιατρικά εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα αδειοδοτούνται με συγκεκριμένη διαδικασία και προδιαγραφές σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 84/2001. Επιπροσθέτως ο Ν.4025/2011 αναφέρει αναλυτικά τα κριτήρια για τον ποιοτικό έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, ο οποίος πρέπει να διενεργείται από εξουσιοδοτημένο φορέα του Δημοσίου ή οποιονδήποτε άλλον διαπιστευμένο φορέα του εσωτερικού ή εξωτερικού. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες ποιότητας δεν έχουν νομοθετικό έρεισμα και αμφισβητούν τόσο τις ως άνω διατάξεις όσο και τις μέχρι σήμερα λειτουργία των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.

Τα προτεινόμενα μέτρα στοχεύουν στην εξόντωση των μικρών και μεσαίων εργαστήριων και διαγνωστικών κέντρων και σηματοδοτούν το άνοιγμα στο μεγάλο διεθνές επιχειρηματικό κεφάλαιο. Επίσης όλο το πλαίσιο των κατευθυντήριων οδηγιών κινείται στην λογική της υποβάθμισης του ρόλου του επιστημονικά υπεύθυνου διότι δεν αναδεικνύεται πουθενά ο ρόλος τους".


    Στην κορυφή