ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΣΑμεΑ ΜΕ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ


Εν’ όψει της προγραμματισμένης συνάντησης των εκπροσώπων της ΕΣΑμεΑ με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στη 1 το μεσημέρι, η Συνομοσπονδία θέτει προς συζήτηση σειρά αιτημάτων που θα στηρίξουν τα άτομα με αναπηρία αυτή την πολύ σκληρή οικονομική συγκυρία. Έτσι, με 3 επιστολές της η ΕΣΑμεΑ ζητά:

- Τη λήψη πρόσθετων κοινωνικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους
- Την οικονομική προστασία των ΑμεΑ και των οικογενειών τους από τα νέα φορολογικά μέτρα
- Την παρέμβαση του υπουργείου για τον εκτελωνισμό των εγκλωβισμένων αναπηρικών αυτοκινήτων στα τελωνεία της χώρας

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης πρέπει να παρέχεται σε κάθε σπίτι στο οποίο ζει άτομο με αναπηρία και δη σε περιοχές που πλήττονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες όπως είναι η Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης την τελευταία διετία αλλά και της διαρκούς υποβάθμισης των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και αποκατάστασης, έχει αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, το οποίο επιβαρύνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό του τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους. Υπό αυτές τις δραματικά οικονομικές συνθήκες η ικανοποίηση του αιτήματος της διατήρησης των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους αποτελεί βασική και αναγκαία προϋπόθεση για να μην αντιμετωπίσει αυτή η ευπαθής οικονομικά ομάδα συνθήκες σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Τέλος, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι λαμβάνει εδώ και μήνες καταγγελίες για εκατοντάδες αυτοκίνητα που προορίζονται να εκτελωνιστούν ατελώς από άτομα με αναπηρία. Τα αυτοκίνητα αυτά παραμένουν εγκλωβισμένα στις αποθήκες των τελωνείων, λόγω της πολύμηνης διάστασης απόψεων μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και του ΚΕΠΑ. Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς επί μήνες οι δικαιούχοι αναπηρικού αυτοκινήτου καταβάλλουν αποθήκευτρα στα τελωνεία, ενώ η μετακίνησή χωρίς αυτοκίνητο κατάλληλα διασκευασμένο για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας τους, σε απροσπέλαστες για αυτούς πόλεις, στο πλείστο των περιπτώσεων καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη έως και αδύνατη.


    Στην κορυφή