ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ''AIDS ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ''


Χαρακτηρίζεται το νέο «AIDS της Αμερικής» και έχει ήδη προκαλέσει συναγερμό στις τάξεις των επιστημόνων. Ο λόγος για την αμερικανική τρυπανοσωμίαση, μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από παράσιτα και μπορεί να προκαλέσει έκρηξη στην καρδιά του ασθενούς!

Η παρασιτική αυτή ασθένεια, που ονομάζεται επίσης νόσος Chagas, έχει ομοιότητες με τα πρώτα στάδια της εξάπλωσης της νόσου του AIDS, αφού είναι δύσκολο να διαγνωστεί και τα συμπτώματά της εμφανίζονται μετά από πολλά χρόνια.

Περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί, και οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται στη Βολιβία, το Μεξικό, την Κολομβία και την Κεντρική Αμερική, ενώ οι ασθενείς στις ΗΠΑ φτάνουν περίπου τους 30.000.

Η νόσος Chagas, που πήρε το όνομά της από τον Βραζιλιάνο γιατρό που την ανακάλυψε το 1909, εξαπλώνεται από παρασιτικά έντομα, μέσω μεταγγίσεων αίματος, αλλά και από μητέρα σε παιδί. Κατά προσέγγιση το ένα τέταρτο των ασθενών που προσβλήθηκαν από την ασθένεια εμφάνισαν υπερτροφία της καρδιάς ή των εντέρων, σε βαθμό που τα όργανα αυτά κάποιες φορές εξερράγησαν!

Η νόσος Chagas εντάσσεται από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην κατηγορία των Παραμελημένων Παρασιτικών Μολυσματικών Ασθενειών, αφού δεν υπάρχει κάποια πολιτική πρόληψής της. Εκτιμάται ότι το 2008 η συγκεκριμένη νόσος προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.

Αν η νόσος διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί η εξέλιξή της να εμποδιστεί με μια τρίμηνη επιθετική αγωγή. Γενικά η εξέλιξη της νόσου Chagas έχει δύο φάσεις: την οξεία και τη σοβαρή. Η οξεία φάση μπορεί να μην έχει συμπτώματα, αλλά ενδείξεις όπως πυρετό, αδιαθεσία και οίδημα στο ένα μάτι.

Μετά από αυτή τη φάση εμφανίζει ύφεση και μπορεί να περάσουν και χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η σοβαρή φάση, με συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, κοιλιακό πόνο και πεπτικά προβλήματα.

Κάποιες φορές το παράσιτο φτάνει μέχρι την καρδιά, όπου πολλαπλασιάζεται. Αν και τα φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου δεν είναι τόσο ακριβά όσο αυτά για το AIDS, εμφανίζουν έλλειψη στις φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή