ΣΥΝ: ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Όπως καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΝ σε ερώτηση τους "μακροσκελή δημοσιεύματα στον τύπο πληροφόρησαν την ελληνική κοινωνία για το σοβαρό πλήγμα στους φορείς που εδώ και δεκαετίες προσφέρουν σημαντικό έργο στον τομέα της νοητικής υστέρησης και άλλων αναπτυξιακών διαταραχών εξαιτίας της από διετίας συνεχιζόμενης άρνησης του κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες του χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στη λίστα των 185.000 ατόμων με αναπηρία που μένουν κάθε χρόνο εκτός οποιασδήποτε διαδικασίας εκπαίδευσης και κατάρτισης, αριθμός που έχει ήδη αυξηθεί εξαιτίας της κρίσης, έρχονται να προστεθούν άτομα με νοητική υστέρηση, νεαρής κυρίως ηλικίας από διάφορα κέντρα ειδικής αγωγής σε όλη τη χώρα.

Ως αποτέλεσμα οι νέοι με αναπηρία που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα θα στερηθούν τη στοιχειώδη έστω κατάρτιση που τους οφείλει η πολιτεία με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες επιβίωσης και ομαλής ένταξης στην κοινωνία. Ο αντίκτυπος είναι καθοριστικός στην ψυχική και σωματική τους υγεία και στην κοινωνικοποίησή τους. Οι οικογένειές τους υφίστανται σοβαρό πλήγμα, αφού κάποιος πρέπει να έχει τη φροντίδα τους, πράγμα που στερεί μέρος του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ η κατάσταση είναι τραγική όταν πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες- και τέτοιες είναι σε μεγάλο ποσοστό.

Πιο συγκεκριμένα απειλούνται με λουκέτα λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης :

1. Το κέντρο ειδικής αγωγής «ΕΡΜΗΣ» που βρίσκεται στον χώρο της παλιάς Αμερικανικής βάσης, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ο χώρος μετεγκατάστασής του. Το κέντρο αυτό φροντίζει 90 άτομα με αναπηρία τα οποία καλούνται να περιθωριοποιηθούν στο σπίτι τους επί 24ώρου βάσεως.
2. Το ΙΠΑΠ «Θεοτόκος» στο οποίο οι 200 γονείς ατόμων με νοητική υστέρηση καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη (250 ευρώ το μήνα) ύστερα από απόφαση του Δ.Σ του Ιδρύματος για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας του. Το συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελεί ένα από τα πολλά, στα οποία ο γονέας αναγκάζεται να παίξει το ρόλο του κράτους.
3. Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα που φροντίζει περισσότερα από 200 άτομα, ενώ στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί το 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο Αμαρουσίου, το οποίο υπάγεται στο Υπ. Παιδείας. Το ίδρυμα αυτό θα αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, εξαιτίας της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης και της μη κάλυψης των λειτουργικών δαπανών από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής ασφάλειας και Πρόνοιας, παρόλο που την προηγούμενη εκπαιδευτική χρονιά οι γονείς αναγκάστηκαν να δίνουν 90 ευρώ το μήνα που ζήτησε η διοίκηση. Να σημειωθεί εδώ ότι τo Ίδρυμα ήδη υπολειτουργεί εξαιτίας απολύσεων μελών του προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι στο Σύνταγμα προβλέπεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης, η πρόσβαση σε αυτήν, αλλά και η λήψη μέτρων για τα άτομα με αναπηρίες.

Δεδομένου ότι στις 10 Απριλίου 2012 η Βουλή κύρωσε την Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες η οποία αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους το οποίο οφείλει να την εφαρμόσει,

και επειδή τη δεδομένη χρονική περίοδο, που η κρίση βαθαίνει ολοένα, χτυπώντας τα θεμέλια του προνοιακού κράτους, η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση βάλλεται συνεχώς με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία.


Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί :

■ Για ποιο λόγο μεταφέρθηκαν τα ιδρύματα από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας στο Υπουργείο Εργασίας και τι σκοπούς εξυπηρετεί η μεταφορά αυτή;

■ Έχει προβλεφθεί ο τρόπος χρηματοδότησής τους;

■ Με ποιες ενέργειες σκοπεύετε να υποστηρίξετε το Ίδρυμα «Θεοτόκος», «Σικιαρίδειο» και «Ερμής» ;



Οι ερωτώντες βουλευτές :

Τζένη Βαμβακά
Δημήτρης Γάκης
Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
Παναγιώτα Δριτσέλη
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Τάσος Κουράκης
Μαρία Κανελλοπούλου
Γιώργος Πάντζας
Νίκος Συρμαλένιος
Θεανώ Φωτίου





    Στην κορυφή