ΣΥΝ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΑΛΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑμεΑ


"Κάθε χρόνο επανέρχεται το θέμα των εκπτώσεων στα κόμιστρα για τα Άτομα με Αναπηρία, καθώς η μη υπογραφή σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση δελτίου μετακίνησης για το έτος 2012, η μη υπογραφή νέων συμβάσεων με τις διοικήσεις συγκοινωνιακών φορέων και η μη εξόφληση της β’ δόσης της επιδότησης του προηγουμένου έτους, έκαναν και φέτος τους συγκοινωνιακούς φορείς να αποφασίσουν να μην κάνουν δεκτά από 01.03.2012 τα πάσο για δωρεάν μετακινήσεις για τα ΑμεΑ και τους απόρους, συμβεβλημένους με την Πρόνοια." Τα παραπάνω επισημαίνει σε ερώτησή της η βουλευτής του ΣΥΝ Ηρώ Διώτη και προσθέτει:

"Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ Π3α/Φ.11/Γ.Π. οικ. 22865/24-02-2011 (ΦΕΚ 458/Β/23-03-11) σχετικά με την χορήγηση Δελτίου Μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες για το έτος 2011, αναφέρεται ρητά ότι τα θεωρημένα για το 2011 Δελτία μετακίνησης ισχύουν για το χρονικό διάστημα που αναγράφεται κατά την έκδοσή του, δηλ. για το έτος 2011 και για όσο διάστημα από το επόμενο έτος (2012) απαιτείται για να εκδοθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγησή του νέου Δελτίου.

Όμως, ήδη στη Θεσσαλονίκη, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης από την 1η Μαρτίου παύει να δέχεται τα περσινά Δελτία Μετακίνησης, παρά τις προβλέψεις της περσινής ΚΥΑ, ενώ αναμένεται το «παράδειγμα» του ΟΑΣΘ να ακολουθήσουν και άλλοι συγκοινωνιακοί φορείς.

Το ΥΥΚΑ με ενημερωτικά του έγγραφα προς τις Περιφέρειες επανέλαβε την παράταση ισχύος των παλαιών δελτίων μετακίνησης, όμως φαίνεται ότι οι κατά τόπους διοικήσεις των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν το «εμπάργκο» στις φθηνότερες μετακινήσεις των ΑμεΑ, έως ότου το Υπουργείο εξοφλήσει τη β’ δόση των οφειλών του.

Επειδή από τα παραπάνω προκύπτει ότι, σε κάθε περίπτωση, ο μόνος ζημιωμένος από την κατάσταση είναι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, που καλούνται να επωμιστούν επιπλέον οικονομικά βάρη για τη μετακίνησή τους.

Επειδή το δικαίωμα πρόσβασης των ΑμεΑ στη μετακίνηση πραγματώνεται, μεταξύ άλλων, με τη δωρεάν μεταφορά με όλα τα ΜΜΜ, ή τουλάχιστον με την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων παροχής εκπτώσεων,

ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:


1. Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η καταβολή της β’ δόσης των δελτίων μετακίνησης στις Ομοσπονδίες Συγκοινωνιών; Με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα θα την καταβάλλει, ώστε να ισχύσει στην πράξη η έκπτωση που δικαιούνται τα ΑμεΑ στη μετακίνησή τους με αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ;

2. Πότε προτίθενται οι συναρμόδιοι κκ. Υπουργοί να υπογράψουν την νέα ΚΥΑ για τη χορήγηση δελτίου μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2012;

3. Πότε θα υπογραφτεί η σύμβαση για την επιδότηση των δελτίων μετακίνησης με τους συγκοινωνιακούς φορείς για το έτος 2012;"







    Στην κορυφή