ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ


Με το μήνυμα : “Βγάλτε τα παιδιά από τη γυάλα”, αποφεύγετε τις αντιβιώσεις και επιμείνετε στο πλύσιμο των χεριών.
Αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου της λοιμωξιολόγου κυρίας Ράπτη, στο οποίο συμβουλεύει τους γονείς να μην κάνουν χρήση αντιμικροβιακών καθαριστικών στο σπίτι και να μην κάνουν υπερβολική χρήση αντιβιοτικών.

Ακούγεται πολύ απλό, όμως αυτό που πρέπει να μάθουν καλά τα παιδιά είναι το πλύσιμο των χεριών. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια πριν και μετά το φαγητό, μετά την τουαλέτα, μετά την παιδική χαρά και το παιχνίδι στο ύπαιθρο, αφού έχουν χαϊδέψει ζώα κ.α. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με μπόλικη σαπουνάδα και με καλό τρίψιμο των χεριών.

Όταν τα παιδιά πάνε στον παιδικό σταθμό είναι βέβαιο ότι θα εκτεθούν σε περισσότερα μικρόβια πράγμα που είναι θετικό γιατί ο οργανισμός θα μάθει να τα αντιμετωπίζει. Οι γονείς πρέπει να ανησυχούν μόνο όταν το παιδί έχει πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή, όταν έχει διάρροια ή συχνό εμετό, κοκκινίλα στα μάτια με εκκρίσεις, αν έχει ψείρες, δερματικές λοιμώξεις και στοματίτιδα που να συνοδεύεται από πυρετό και έλκη στο στόμα.

Όσον αφορά τη γρίπη η κ. Κούρτη λέει ότι πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής. Σύμφωνα με το βιβλίο της ο ιός της γρίπης επιβιώνει μόνο πέντε λεπτά πάνω στα χέρια μας αλλά για 8-12 ώρες πάνω σε πάνινα ή χάρτινα μαντιλάκια και σε σκληρές επιφάνεις. Αποτελεσματικά για την καταπολέμησή της είναι η χλωρίνη, το οξυζενέ, το οινόπνευμα.

Στην πρόληψη, τα παιδιά δεν πρέπει να μοιράζονται πιπίλες, κύπελα, ποτήρια, κουταλοπηρουνα, πετσέτες ή οδοντόβουρτσες. Τα χαρτομάντιλα πετιούνται αμέσως μετά από μία χρήση. Οι πετσέτες του σπιτιού πρέπει να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία.

Πηγή Real.gr


    Στην κορυφή