ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 11ης ΜΑΪΟΥ


Την απόφαση αυτή πήρε η εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ στη χθεσινή της συνεδρίαση, καθώς, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Βαρνάβας "είχε πολύ έγκαιρα προειδοποιήσει την κοινωνία ότι «οι περικοπές στο ΕΣΥ βλάπτουν σοβαρά την Υγεία». Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο την εκτίμηση αυτή. Πριν λίγες μέρες «χάθηκε» μια έγκυος γυναίκα εξ’ αιτίας των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας. Τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών εμφανίζουν τραγικά κενά στελέχωσης. Στη Σκιάθο τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή βρέφους συνέπεια της υποστελέχωσης και της ανεπάρκειας του συστήματος εφημερίας. Στη Ζάκυνθο ο μοναδικός Καρδιολόγος κάνει συνεχείς εκκλήσεις για τον διορισμό δεύτερου Καρδιολόγου που εκκρεμεί η τοποθέτησή του, και προειδοποιεί για τους κινδύνους να χαθούν ζωές. Τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ αυξάνονται με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη απώλεια άνω των 2500 αποτρέψιμων θανάτων ετησίως, νέων στην πλειοψηφία τους ανθρώπων. Ο κ. Βαρνάβας προσθέτει οτι:

"Την ώρα που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι ίδιοι οι ασθενείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και υγειονομικού υλικού που καθιστούν αδύνατη ή επισφαλή την περίθαλψη των πολιτών, ο Υπουργός Υγείας προωθεί γελοίες θεωρίες συνωμοσίας και δήθεν δολιοφθοράς του ΕΣΥ από τους γιατρούς. Προφανής επιδίωξη του είναι η μετάθεση της δικής του ευθύνης και της κυβέρνησης συνολικά για την απαράδεκτη κατάσταση της δημόσιας περίθαλψης και η στοχοποίηση των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων για την ταλαιπωρία των ασθενών. Η τακτική αυτή τροφοδοτεί ακραία φαινόμενα αυταρχισμού όπως της σύλληψης με τη διαδικασία του «αυτόφωρου» της συντονίστριας εφημερίας στο «ΑΤΤΙΚΟΝ» μετά από καταγγελία συγγενούς ασθενούς ότι νοσηλεύτηκε σε ράντζο και άρα «εκτέθηκε σε κίνδυνο». Ηθικός αυτουργός αυτής της ιδιότυπης ποινικοποίησης του ιατρικού έργου που επιτελείται με αυταπάρνηση και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, είναι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας. Προειδοποιούμε τον κ. Λοβέρδο ότι όχι μόνο δεν θα του επιτρέψουμε να συνεχίσει αυτή την αθλιότητα, αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση βλάβης της υγείας ή πολύ περισσότερο θανάτου οποιουδήποτε ασθενή λόγω των εγκληματικών ελλείψεων στα νοσοκομεία, θα έχει προσωπικά ο ίδιος την πολιτική αλλά και την ποινική ευθύνη.

Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη «αναδιάταξη των Νοσοκομείων της χώρας», δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά στην οριστική κατεδάφισή τους. Η πολιτική των «συγχωνεύσεων» οδηγεί στο κλείσιμο «μη προσοδοφόρων» κλινικών, νοσοκομείων, ΚΥ και προνοιακών ιδρυμάτων. Την ώρα που η ζήτηση στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται λόγω της κρίσης, η κυβέρνηση στερεί τους πολίτες από πολύτιμες υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας, περιθωριοποιώντας υγειονομικά και κοινωνικά ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Αποκλειστική επιδίωξη αυτής της «ανθυγιεινής» κυβερνητικής πολιτικής υγείας είναι η υπηρέτηση των κατευθύνσεων του επικαιροποιημένου Μνημονίου και των τοκογλύφων δανειστών της χώρας, που θέλουν να υποβαθμίσουν σε τριτοκοσμικά επίπεδα το κόστος εργασίας και το κοινωνικό κράτος. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αμφισβητούν την επιστημονική εγκυρότητα των περιβόητων «μελετών» του κ. Λιαρόπουλου, που για να εμφανίσει πλεονασματικό ιατρικό δυναμικό και προβληματική σχέση κλινών/γιατρό, προσμετρά τους ειδικευόμενους και τους αγροτικούς γιατρούς στους γιατρούς του ΕΣΥ και αγνοεί την ειδική γεωμορφολογία της χώρας. Η πολιτική σκοπιμότητα των γνωστών «εισηγήσεων» για «εφημερία ανά Τομέα», για «ενοποιήσεις Κλινικών –μετατροπές κλινικού αντικειμένου», για «μετακίνηση στα Νοσοκομεία της περιφέρειας 6.500 γιατρών ΕΣΥ που πλεονάζουν στα Νοσοκομεία του Κέντρου» κλπ, δεν κρύβεται. Προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι με λιγότερα νοσοκομεία, με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, με περικοπές 40% των κονδυλίων για την δημόσια Υγεία μπορεί να βελτιωθεί το ΕΣΥ, να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και ο συνωστισμός στα ΤΕΠ, να εφημερεύουν καθημερινά όλα τα Νοσοκομεία! Αν δεν είναι κυνικοί και υποκριτές, είναι γελοίοι και επικίνδυνοι. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να πάρει από τώρα σαφή θέση στα επικίνδυνα ζητήματα που ανοίγουν οι περιβόητες «μελέτες».

Απέναντι σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις ως ΟΕΝΓΕ προωθούμε ένα μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας που δεν θα επιτρέψει καμιά κατάργηση δομών υγείας στο όνομα του Μνημονίου, που θα διασφαλίσει υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλο το λαό και αξιοπρεπή εργασία για τους γιατρούς και το παραϊατρικό προσωπικό. Για να τελειώνουμε μια και καλή με τη φιλολογία του Υπουργείου ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις, η Εκτελεστική Γραμματεία εισηγείται στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ την έγκριση κατατεθειμένων εισηγήσεων για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις βασικές αρχές ασφαλούς και ποιοτικής εφημερίας, σ΄ ένα άλλο βεβαίως πολιτικό πλαίσιο στήριξης και πλήρους ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
4. Καλούμε τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους για την ολοκληρωμένη οργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στις περιοχές ευθύνης τους και να μην συμμετέχουν στη παρωδία διαλόγου που πραγματοποιεί η αναξιόπιστη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στοχεύοντας στην υπηρέτηση του Μνημονίου.
Στη πρόσκληση συνάντησης που μας έχει ζητήσει η Ομάδα Εργασίας των Ειδικών Εμπειρογνωμόνων του Τομέα Υγείας απαντάμε ότι το Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ θα καταθέσει γραπτά και τεκμηριωμένα τις προτάσεις του για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να οδηγηθούμε στη στήριξη και ποιοτική ολοκλήρωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
5. Καταγγέλλουμε τη στάση πληρωμών που κάνει η Κυβέρνηση του Μνημονίου στην αμοιβή των πρόσθετων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών και των υπερωριών των άλλων εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα υγείας.

6. Συνεχίζουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας με άλλες Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία για την από κοινού υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων στη Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, τις δημόσιες υποδομές, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, τις μετακινήσεις, την ενέργεια, το περιβάλλον. Μπροστά στη νέα λαίλαπα αντικοινωνικών μέτρων, μπροστά στη διαρκή λιτότητα και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, απαιτείται ο διακλαδικός συντονισμός και η συγκρότηση ενός κοινωνικού - πολιτικού μετώπου για την ανατροπή του Μνημονίου και της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, που δεν έχει την παραμικρή δημοκρατική και κοινωνική νομιμοποίηση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ αποφασίζει
1.- Καλεί τις και τους συναδέλφους σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας να αποποιούνται την ανάληψη καθηκόντων συντονιστή εφημερίας, η οποία εκ του νόμου ανήκει στους Διοικητές ή αναπληρωτές Διοικητές των Νοσοκομείων. Τους καλεί επίσης ν΄ αντιδρούν κατά τον πλέον σθεναρό τρόπο σε περικοπές, καταργήσεις ή μετατροπές των εφημεριών τους.
2.-Καλεί τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας να πάψουν τη μεταφορά γιατρών από μονάδες του ΙΚΑ που διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία σε κλινικές του ΕΣΥ που υπηρετούν γιατροί Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης, δημιουργώντας συνθήκες ανάλογες μ΄ εκείνες των Πανεπιστημιακών Κλινικών.
3.- Καλεί τον υπουργό Υγείας να επιδείξει στοιχειώδη σοβαρότητα και να πάψει κάθε μήνα να αναιρεί δικά του καθώς και προγενέστερα νομοθετήματα που αφορούν στην κατάργηση των ιδιωτικών ιατρείων των Πανεπιστημιακών γιατρών. Τα ιατρεία αυτά πρέπει να κλείσουν οριστικά και όσοι επιμείνουν να τα διατηρούν να υποστούν τις κυρώσεις του νόμου.
4.- Συμμετέχουμε στην ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της Τετάρτης 11 Μαΐου απευθύνοντας πρόσκληση τους φορείς που συμμετείχαν στο παν-ιατρικό μέτωπο για κοινή προσυγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας με κεντρικά συνθήματα :
Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ κατεδαφίζουν τη δημόσια Υγεία
Δημόσια Δωρεάν Υψηλής Ποιότητας Περίθαλψη για όλους
Οι εργαζόμενοι δεν χρωστούν και δεν θα πληρώσουν για την καπιταλιστική κρίση και για τα χρέη της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας της χώρας.
5.- Στηρίζουμε τη θέση της ΕΙΝΑΠ να προκηρύξει στάση εργασίας την Παρασκευή 6 Μαΐου από τις 11πμ-2μμ προκειμένου να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ώστε να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία στις άδικες επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο ιατρικός κόσμος και ειδικότερα οι νοσοκομειακοί γιατροί.
6.- Από κοινού με Ομοσπονδίες, σωματεία και συλλογικότητες πολιτών ορίζουμε την 1η Ιουνίου ως μέρα «Δωρεάν Πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας»"


    Στην κορυφή